söndag 19 maj 2024

inloggad som

CarpoNovum utvecklar nya operationsinstrument

Medicinteknikbolaget CarpoNovum i Lund beslutade i går att genomföra en nyemission med målet att ta in 25-30 miljoner kronor från nya och befintliga ägare. Tillskottet ska finansiera sista delen av utveckling och klinikstudier av två nya produkter.

Företaget har redan en patenterad kommersiell produkt, en kopplingsring för att sätta ihop tjocktarmen vid öppna kirurgiska ingrepp. Den ska fungera bättre än traditionell teknik, där tarmen sys eller häftas samman vilket medför längre operationstider och risk för läckage och infektion.

Under 2011 misslyckades CarpoNovum med en stor marknadssatsning. Erfarenheten, enligt vd Anders Grönberg, är att det behövs en mer komplett produktportfölj.

Så nu backar bolaget ett steg och återgår till utveckling. Det blir två nya instrument som ska kunna användas vid andra typer av operationer i tarmen, nämligen vid titthålskirurgi av tjocktarmen respektive vid rektalkirurgi.

— Vi har hittills haft en blygsam försäljning av den kommersiella produkten. Den har använts vid totalt ett hundratal operationer, säger Anders Grönberg.

I första hand ska bolaget sälja till sjukhus i Sverige, Danmark, Tyskland och Storbritannien. Dessutom pågår samtal med ett kinesiskt bolag för att få försäljningskanaler i Kina, där möjligheten även finns att CarpoNovum i sin tur blir nordisk återförsäljare åt kineserna.

Nyligen har styrelsen stärkts med Lars-Peter Harbing, med flerårig erfarenhet som Europachef på Johnson & Johnson för liknande produktområden.

Vid senaste emissionen, hösten 2011, tog företaget in 15 miljoner kronor. Då var Fru Berta Kamprads stiftelse för utforskning och bekämpning av cancersjukdomar största investerare.

CarpoNovum grundades 2006 av Anders Grönberg och Henrik Thorlacius som tillsammans står bakom utvecklingen av kopplingsringen. De två tillhör de största ägarna med omkring 20 procent vardera. Övriga ägare efter Fru Berta Kamprads stiftelse är Hammarplast, Lunds universitets holdingbolag Luis och ett antal affärsänglar.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget CarpoNovum i Lund beslutade i går att genomföra en nyemission med målet att ta in 25-30 miljoner kronor från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]