torsdag 21 november 2024

inloggad som

Avgörandet kryper närmare för telekomjätte

Kort sagt: Det blir allt tydligare att något drastiskt väntar telekombolaget ST-Ericsson. Ägarna håller fortsatt flera dörrar öppna, men samtidigt djupnar krisen ute i den operativa verksamheten.
För de 1.300 medarbetarna i Lund kan framtiden innebära något av en bumerang-effekt.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Plattformsbolaget ST-Ericsson går ur askan i elden. Försäljningen fortsatte rasa under fjärde kvartalet, både jämfört med samma period 2011 och tredje kvartalet 2012.

Som helhet klockade fjolåret in på en operativ förlust på nära en miljard dollar. Men det största bekymret är ändå att ingen vändning är i sikte. Företaget spår ännu lägre försäljning under inledningen av 2013. Det står svart på vitt i bokslutsrapporten att de nya produkterna inte kan täcka upp intäktsbortfallet från äldre teknik.

ST-Ericsson, dåvarande Ericsson Mobile Platforms, kom sent ur startblocken när smartphone-racet drog igång på allvar 2007. Sedan dess har företaget kämpat i dammet bakom marknadsdominanten Qualcomm.

Sedan mitten av december är det klart att hälftenägaren STMicroelectronics lämnar samarbetet under tredje kvartalet i år. Ericsson vill inte ta över själv, och därmed jobbar vd Hans Vestberg och hans närmaste mot klockan för att få till en lösning.

STMicroelectronics skriver i nattens årsrapport att man håller på att finalisera beslutet om hur utträdet ska ske. Liksom Ericsson har bolaget reserverat miljardbelopp för att täcka kvarvarande förluster och kostnader för kommande omstrukturering.

Exakt vad detta innebär går än så länge bara att spekulera i.

Hans Vestberg var på gott humör när han på torsdagsförmiddagen presenterade sin rapport. Ericsson vände ett försäljningstapp i tredje kvartalet och slog analytikernas förväntningar på flera punkter. Direkt vid börsens öppnande handlades aktien upp tio procent.

Några raka besked om ST-Ericsson kom heller inte här. Men Vestberg fortsätter framhålla hur viktig modemkompetensen är. Det var just denna del som Ericsson hade med sig in i bildandet av samriskbolaget 2009.

Då arbetade över 2.200 anställda och konsulter på Ericsson Mobile Platforms (EMP) i Lund. Idag är de drygt 1.300. Huvudinriktningen är alltså modem, det vill säga det hård- och mjukvarupaket som sköter själva uppkopplingen mot nätet.

Visionen för ST-Ericsson har varit att bli den ledande plattformsleverantören inom smartphones och surfplattor, genom att kombinera modem och applikationsprocessorer i ett enda chip. Ett strategiskt omtag gjordes i fjol, men nu förefaller bolaget stå vid vägs ände.

Totalt har företaget 5.000 anställda. Den sjunkande försäljningen, delvis driven av den stora osäkerheten runt framtiden, är främsta problemet men i kölvattnet blir också kostnadsmassan allt mer betungande.

Ingen verkar på allvar tro på att Ericsson kan lyckas vända skutan tillsammans med en ny partner. Att koncernen alls satsat på plattformar, och till för något år sedan också mobiltelefoner, hänger ihop med att de hjälpt till att driva användningen av näten.

Nu växer röst- och datatrafik explosivt så den strategiska betydelsen förefaller allt mindre. Ändå är det uppenbart att Hans Vestberg inte riktigt vill släppa ifrån sig modemkunnandet.

EMP hade tveklöst sin kompetenskärna i Lund. Vidare har LTH en lång historik inom radioteknik. Dagens besked indikerar att Vestberg skulle kunna tänka sig att ta tillbaka delar av det som en gång var EMP, eller åtminstone se till att få det sålt till en ambitiös köpare. Resten av ST-Ericsson mycket väl kan stå inför en snabb nedmontering.

Kort sagt: Det blir allt tydligare att något drastiskt väntar telekombolaget ST-Ericsson. Ägarna håller fortsatt flera dörrar öppna, men samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.