tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Avgörandet kryper närmare för telekomjätte

Kort sagt: Det blir allt tydligare att något drastiskt väntar telekombolaget ST-Ericsson. Ägarna håller fortsatt flera dörrar öppna, men samtidigt djupnar krisen ute i den operativa verksamheten.
För de 1.300 medarbetarna i Lund kan framtiden innebära något av en bumerang-effekt.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Plattformsbolaget ST-Ericsson går ur askan i elden. Försäljningen fortsatte rasa under fjärde kvartalet, både jämfört med samma period 2011 och tredje kvartalet 2012.

Som helhet klockade fjolåret in på en operativ förlust på nära en miljard dollar. Men det största bekymret är ändå att ingen vändning är i sikte. Företaget spår ännu lägre försäljning under inledningen av 2013. Det står svart på vitt i bokslutsrapporten att de nya produkterna inte kan täcka upp intäktsbortfallet från äldre teknik.

ST-Ericsson, dåvarande Ericsson Mobile Platforms, kom sent ur startblocken när smartphone-racet drog igång på allvar 2007. Sedan dess har företaget kämpat i dammet bakom marknadsdominanten Qualcomm.

Sedan mitten av december är det klart att hälftenägaren STMicroelectronics lämnar samarbetet under tredje kvartalet i år. Ericsson vill inte ta över själv, och därmed jobbar vd Hans Vestberg och hans närmaste mot klockan för att få till en lösning.

STMicroelectronics skriver i nattens årsrapport att man håller på att finalisera beslutet om hur utträdet ska ske. Liksom Ericsson har bolaget reserverat miljardbelopp för att täcka kvarvarande förluster och kostnader för kommande omstrukturering.

Exakt vad detta innebär går än så länge bara att spekulera i.

Hans Vestberg var på gott humör när han på torsdagsförmiddagen presenterade sin rapport. Ericsson vände ett försäljningstapp i tredje kvartalet och slog analytikernas förväntningar på flera punkter. Direkt vid börsens öppnande handlades aktien upp tio procent.

Några raka besked om ST-Ericsson kom heller inte här. Men Vestberg fortsätter framhålla hur viktig modemkompetensen är. Det var just denna del som Ericsson hade med sig in i bildandet av samriskbolaget 2009.

Då arbetade över 2.200 anställda och konsulter på Ericsson Mobile Platforms (EMP) i Lund. Idag är de drygt 1.300. Huvudinriktningen är alltså modem, det vill säga det hård- och mjukvarupaket som sköter själva uppkopplingen mot nätet.

Visionen för ST-Ericsson har varit att bli den ledande plattformsleverantören inom smartphones och surfplattor, genom att kombinera modem och applikationsprocessorer i ett enda chip. Ett strategiskt omtag gjordes i fjol, men nu förefaller bolaget stå vid vägs ände.

Totalt har företaget 5.000 anställda. Den sjunkande försäljningen, delvis driven av den stora osäkerheten runt framtiden, är främsta problemet men i kölvattnet blir också kostnadsmassan allt mer betungande.

Ingen verkar på allvar tro på att Ericsson kan lyckas vända skutan tillsammans med en ny partner. Att koncernen alls satsat på plattformar, och till för något år sedan också mobiltelefoner, hänger ihop med att de hjälpt till att driva användningen av näten.

Nu växer röst- och datatrafik explosivt så den strategiska betydelsen förefaller allt mindre. Ändå är det uppenbart att Hans Vestberg inte riktigt vill släppa ifrån sig modemkunnandet.

EMP hade tveklöst sin kompetenskärna i Lund. Vidare har LTH en lång historik inom radioteknik. Dagens besked indikerar att Vestberg skulle kunna tänka sig att ta tillbaka delar av det som en gång var EMP, eller åtminstone se till att få det sålt till en ambitiös köpare. Resten av ST-Ericsson mycket väl kan stå inför en snabb nedmontering.

Kort sagt: Det blir allt tydligare att något drastiskt väntar telekombolaget ST-Ericsson. Ägarna håller fortsatt flera dörrar öppna, men samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.