fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Pergamum skrotar Lundaverksamhet

En läkemedelskandidat mot hörselgångsinflammation som tagits fram av Lundaföretaget Dermagen har gett positiva resultat i en patientstudie. Det hindrar inte moderbolaget Pergamum att samla koncernens verksamhet i Stockholm, vilket får som konsekvens att Lundadelen läggs ner inom kort.

Dermagen bildades 2004 av forskare inom dermatologi, hudsjukdomar, från Lunds och Uppsala universitet för att utveckla en så kallad antimikrobiell peptid som verkar avdödande på bakterier och svampar. 2010 köptes bolaget av Pergamum och har sedan dess två sysselsatta i Lund.

Nu har Pergamum beslutat att konsolidera sin verksamhet till Stockholm. Deras tre dotterbolag Dermagen, PharmaSurgics i Göteborg och Lipopeptide i Stockholm ska samlas under ett tak.

Nästa steg till ett läkemedel mot hörselgångsinflammation är en kapitalkrävande fas-III studie. Pergamum söker därför en industriell partner för fortsättningen och ett färdigt preparat ligger flera år in i framtiden.

Samma grundsubstans, den antimikrobiella peptiden, tros ge effekt mot eksem, eftersom infektioner är vanligt förekommande i denna hudåkomma. En sådan studie har legat i planeringen, men skjuts nu på framtiden på grund av kapitalbrist.

Pergamum har tre huvudägare: noterade Karolinska Development, Midroc New Technology och Östersjöstiftelsen, som tillsammans äger över 90 procent. Övriga 13 ägare är grundarna och affärsänglar.

Förra året var resultatet minus 19 miljoner kronor för Dermagen och minus 144 miljoner för Pergamum, som då hade en omsättning på cirka en miljon kronor. Tillsammans hade koncernen 18 anställda.

Elisabet Ottosson

En läkemedelskandidat mot hörselgångsinflammation som tagits fram av Lundaföretaget Dermagen har gett positiva resultat i en patientstudie. Det hindrar inte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.