lördag 4 maj 2024

inloggad som

30 miljoner i riskkapital till Airsonetts astmateknik

Industrifonden och SEB Venture leder en investeringsrunda där Airsonett i Ängelholm tar in 30 miljoner kronor. Deltar gör även Phadias tidigare vd Magnus Lundberg som tagit plats som styrelseordförande.

Airsonett har tagit fram en teknik där personer med allvarliga astmabesvär får lindring genom att en luftdusch placeras över sängen och därmed minskar mängden allergener i patientens inandningsluft under sömntimmarna. Den senaste emissionen är en tvådelad där första steget på 10 miljoner kronor genomfördes under sommaren och andra delen på ytterligare 20 miljoner slutfördes härom veckan till en värdering på drygt 66 miljoner kronor.

Magnus Lundberg portI samband med sommarens emission klev Magnus Lundberg in som ordförande. Han var vd för diagnostikbolaget Phadia i Uppsala som 2011 blev uppköpta av amerikanska Thermo Fisher Scientific. Lundberg är sedan tidigare ordförande i EQT-ägda Atos Medical i Hörby och har nu gått in som delägare i Airsonett. 

I dag sker försäljningen främst i Sverige, Tyskland och England. Nu sneglar bolaget bland annat på Spanien och Italien, men exakt hur planerna för 2013 blir är inte fastlagt ännu. Expansionen kommer att ske både genom partner samt egen personal.

— Kapitalet ska gå till att expandera på nya marknader som vi har fått ingångar till i och med att personer med historik på Phadia har gått in som delägare, säger Airsonetts vd Fredrik Werner till Rapidus. 

Omsättningen ifjol låg på drygt en miljon. I år ser Fredrik Werner en betydligt större omsättning och han menar att bolaget nu står på en stabilare grund.

Fredrik Werner port— Vi har 300 aktiva maskiner ute och nästa år ligger fokus helt på att öka försäljningen och ta oss in i de subventioneringssystem som är väldigt viktiga för den här typen av medicintekniska verksamheter, säger Fredrik Werner.

Sedan ett par år tillbaka är Airsonett separerat från Airsonett Operating Room Innovation som tar fram ventilationslösningar för operationsrum och numera huserar på Medicon Village i Lund. Någon flytt dit även för Airsonett, som i dagsläget sysselsätter elva medarbetare i Ängelholm, är enligt Werner inte aktuell.

Joel Lyth

Industrifonden och SEB Venture leder en investeringsrunda där Airsonett i Ängelholm tar in 30 miljoner kronor. Deltar gör även Phadias […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.