onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Luis tjänar miljoner på såddportföljen…

Efter framgångsrika försäljningar av bland annat Cognimatics, Swiftfoot Graphics och SensoDetect har Luis det senaste decenniet gjort mer än sex miljoner kronor i vinst på såddinvesteringarna, visar Rapidus genomgång. Men de tunga personalkostnaderna står universitetet för.

Sedan Lunds universitet övertog ägandet av dåvarande Luab från Näringsdepartementet 1997 har verksamheten bytt namn till Luis och växt till en egen koncern, med dotterbolag som Lunicore, LU Bio och Lund University Experts.

Nuvarande Luis drivs både som ett aktiebolag och en del av universitetet, där såddfinansieringsverksamheten lagts i aktiebolaget.

Rapidus har tittat närmare på boksluten sedan år 2000, då totalt över 60 portföljbolag passerat revy. Det har gett blandade resultat i resultaträkningen, som pendlat mellan -2,9 miljoner kronor 2005 efter rejäla nedskrivningar, till 6,9 miljoner kronor 2008 då Luab bland annat sålde sina 15 procent av Swiftfoot Graphics till Intel.

Den ansamlade vinsten ligger idag på 6,2 miljoner kronor. Att Luis, som går in med små belopp i mycket tidiga faser, lyckats göra vinst på sina investeringar står i bjärt kontrast till många andra regionala såddfinansiärer, som Rapidus tidigare berättat om. Men då gäller räkenskaperna främst själva investeringarna. Av det 20-tal affärsutvecklare, projektledare och jurister som arbetar på Luis är bara ett fåtal anställda i aktiebolaget. Resten får sin lön från universitetets budget.

Sett på koncernnivå blir utfallet också ett annat, då problembarnet LU Bio de senaste åren dragit ner resultatet ordentligt. Men syftet med Luis har heller aldrig varit att göra vinst, menar vd Linus Wiebe.

— Vi har en kompletterande roll på marknaden och det viktigaste för oss är att portföljbolagen går bra och utvecklas. Men samtidigt behöver vi eget kapital för att kunna öka investeringstakten. Egentligen skulle det behövas kontinuerlig finansiering från staten, säger han.

Vid sidan av såddfinansieringar är Luis i färd med att skala upp verksamheten i ännu tidigare faser. Bolaget fick nyligen klart med ett årligt stöd på fyra miljoner kronor från Vinnova för verifiering av projekt med bland annat patentansökningar och marknadsundersökningar.

Klicka här för en sammanställning av Luis innehav.

Erik Olausson

Efter framgångsrika försäljningar av bland annat Cognimatics, Swiftfoot Graphics och SensoDetect har Luis det senaste decenniet gjort mer än sex […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp.