torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Luis tjänar miljoner på såddportföljen…

Efter framgångsrika försäljningar av bland annat Cognimatics, Swiftfoot Graphics och SensoDetect har Luis det senaste decenniet gjort mer än sex miljoner kronor i vinst på såddinvesteringarna, visar Rapidus genomgång. Men de tunga personalkostnaderna står universitetet för.

Sedan Lunds universitet övertog ägandet av dåvarande Luab från Näringsdepartementet 1997 har verksamheten bytt namn till Luis och växt till en egen koncern, med dotterbolag som Lunicore, LU Bio och Lund University Experts.

Nuvarande Luis drivs både som ett aktiebolag och en del av universitetet, där såddfinansieringsverksamheten lagts i aktiebolaget.

Rapidus har tittat närmare på boksluten sedan år 2000, då totalt över 60 portföljbolag passerat revy. Det har gett blandade resultat i resultaträkningen, som pendlat mellan -2,9 miljoner kronor 2005 efter rejäla nedskrivningar, till 6,9 miljoner kronor 2008 då Luab bland annat sålde sina 15 procent av Swiftfoot Graphics till Intel.

Den ansamlade vinsten ligger idag på 6,2 miljoner kronor. Att Luis, som går in med små belopp i mycket tidiga faser, lyckats göra vinst på sina investeringar står i bjärt kontrast till många andra regionala såddfinansiärer, som Rapidus tidigare berättat om. Men då gäller räkenskaperna främst själva investeringarna. Av det 20-tal affärsutvecklare, projektledare och jurister som arbetar på Luis är bara ett fåtal anställda i aktiebolaget. Resten får sin lön från universitetets budget.

Sett på koncernnivå blir utfallet också ett annat, då problembarnet LU Bio de senaste åren dragit ner resultatet ordentligt. Men syftet med Luis har heller aldrig varit att göra vinst, menar vd Linus Wiebe.

— Vi har en kompletterande roll på marknaden och det viktigaste för oss är att portföljbolagen går bra och utvecklas. Men samtidigt behöver vi eget kapital för att kunna öka investeringstakten. Egentligen skulle det behövas kontinuerlig finansiering från staten, säger han.

Vid sidan av såddfinansieringar är Luis i färd med att skala upp verksamheten i ännu tidigare faser. Bolaget fick nyligen klart med ett årligt stöd på fyra miljoner kronor från Vinnova för verifiering av projekt med bland annat patentansökningar och marknadsundersökningar.

Klicka här för en sammanställning av Luis innehav.

Erik Olausson

Efter framgångsrika försäljningar av bland annat Cognimatics, Swiftfoot Graphics och SensoDetect har Luis det senaste decenniet gjort mer än sex […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.