onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Skånska tjänstemän hårt drabbade av krisen

I år blev 873 skånska tjänstemän uppsagda under perioden september-november, enligt statistik som Trygghetsrådet tagit fram åt Rapidus. Det är nästan dubbelt så många som under samma tidsperiod krisåret 2008, då 477 tjänstemän fick gå från sitt arbete. Samtidigt är det fler som hittar nytt jobb igen.

— I början av året var det typiskt några få personer som fick gå från varje företag som varslade. Nu har det ökat till ett tiotal uppsagda per företag. Här i Skåne är alla branscher representerade, säger Trygghetsrådets regionchef Bo Altinius till Rapidus.

Även för landet som helhet har hösten varit tuffare än under finanskrisens upptakt 2008, men ökningen har inte varit alls lika markant som för Skåne. Totalt sades 5.100 tjänstemän upp under september-november, mot 4.300 samma period 2008. Framförallt är det den exportberoende industrin som är hårdast ansatt, tillsammans med telekombranschen och läkemedelsindustrin, enligt Trygghetsrådet.

Prognosen för 2013 slås fast inom kort. Bo Altinius uppskattar att för Skånes del kommer 3.000-3.200 tjänstemän bli uppsagda. Det är en ökning med cirka 500 personer jämfört med i år. I siffror för 2012 och 2013 ingår de stora varslen hos E.on, Tetra Pak och Sony Mobile.

— Min magkänsla är att det troligen inte blir en så kortvarig lågkonjunktur som 2008-2009. Då var marknaderna Kina och Asien fortfarande starka. Nu har tillväxten i dessa länder avstannat, i eurozonen är det kris och i USA är det osäkert hur utvecklingen kommer att bli, säger Bo Altinius.

Ljuset i mörkret är att skånska tjänstemän får nya jobb ganska snabbt. I år fick 646 nytt jobb under perioden jämfört med runt 300 personer 2008.

Bilden nyanseras även av Arbetsförmedlingens senaste prognos, som presenterades i dag. Inom segmentet Finansiell verksamhet och företagstjänster, som bland annat inkluderar bolag inom juridik, teknik och vetenskap, räknar vartannat företag med ökad efterfrågan det närmast halvåret. Antalet anställda inom spel- och mjukvaruutveckling väntas också öka med 200 personer i år och 500 personer nästa år.

Elisabet Ottosson

I år blev 873 skånska tjänstemän uppsagda under perioden september-november, enligt statistik som Trygghetsrådet tagit fram åt Rapidus. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad