Kort sagt: Amerikanska sjukvårdsjätten Baxter köper medicinteknikbolaget Gambro. Affären lär få konsekvenser för Lund — där Gambro i dag har 850 anställda på den kombinerade huvudkontors-, forsknings- och produktionsenheten.
Av Kristian Svensson, chefredaktör
Ryktet visade sig stämma. Amerikanska Baxter International tar över det gamla Lundaföretaget Gambro i en affär värd 26,5 miljarder kronor. Säljare är Wallenbergknutna Investor och riskkapitalbolaget EQT.
Det har under flera år spekulerats i just Baxter som tänkbar köpare till Gambro. Men att det skulle ske nu — bara månader efter att ägarna gjort en officiell omstart och pumpat in mångmiljonbelopp i den nya strategin — är ändå lite oväntat.
Investor och EQT köpte ut Gambro från börsen 2006 och har sedan dess styckat av klinikverksamheten Healthcare och blodteknikbolaget CaridianBCT. Men arbetet med att trimma upp den resterande delen, utrustning för njur- och leverdialys, har dragit ut på tiden.
Gambro lanserade sin konstgjorda njure (baserad på Nils Alwalls forskning) på sextiotalet och arbetar i dag utifrån två huvudområden: chronic och acute. Under årets tre första kvartal omsatte bolaget 2,7 miljarder kronor. Det kan jämföras med Baxter, som på helårsbasis omsatte motsvarande 92 miljarder svenska kronor 2011.
Baxter vill med förvärvet stärka sin dialysportfölj och hoppas rent konkret kunna öka försäljningen i Europa, men även använda Gambros nätverk för att få upp farten i tillväxtregioner som Asien och Latinamerika.
I det akuta segmentet, för behandling vid exempelvis olyckor, är Gambro världsledande medan det finns tydligare överlappning mellan bolagen inom området för behandling av kroniskt sjuka i hemmet.
Och för att få ut mesta möjliga ur affären kommer Baxter att söka synergier. Från och med 2017 ser koncernen möjligheter att kamma hem 300 miljoner dollar i årliga synergieffekter, inom allt från kommersiell strategi till samordnat projektarbete och rena kostnadsbesparingar.
Huvudkontorsfunktionen i Lund lär ganska så omgående beröras av rationaliseringar, medan det är en mer öppen fråga hur affären påverkar tillverkningen och forskningen.
Det finns både möjligheter och risker. Kärnfrågan är hur mycket av spetskompetensen i Lund som Baxter redan har. Koncernen sysselsätter nära 50.000 anställda, jämfört med Gambros totalt 7.000 varav 850 i Lund.
Affären ska fortfarande godkännas av konkurrensmyndigheter, men mycket pekar på att Lund än en gång kommer att ställas i skarp konkurrens mot andra enheter inom en multinationell koncern, på liknande sätt som Lund prövats mot intressen inom Sony Mobile och AstraZeneca.