fredag 3 maj 2024

inloggad som

Jon Carvell leder Know IT-höjdarnas nya koncernbygge

I slutet av förra veckan blev det klart att Jon Carvell lämnar vd-rollen i HiQ:s Öresundsverksamhet. Rapidus kan i dag berätta att han istället ska leda Know IT-veteranerna Håkan Paulssons och Mikael Kretz nya koncernbygge QGroup. Inom ett år ska verksamheten sysselsätta 100 anställda.

Enligt säkra källor går Jon Carvell in som koncernchef för QGroup den 1 april, vilket han också själv bekräftar.

Jon_Carvell— Jag lämnar HiQ Skåne i ett stabilt skick efter åtta och ett halvt år. Anledningen är att jag vill vara med och bygga den här typen av verksamhet från grunden, säger Jon Carvell, som efterträds på HiQ av Anna Kleine.

Hittills har det varit konsultveteranen Håkan Paulsson som lett koncernbygget i QGroup. Han var vd för Create Group, med Mikael Kretz som ordförande, då bolaget 2005 köptes upp av Know IT. Duon hade därefter flera ledande positioner inom Know IT:s skånska verksamhet.

Tanken är att skapa en struktur med specialiserade dotterbolag och liten administrativ organisation. QGroup blir majoritetsägare i dotterbolagen och resterande delar ägs av partner i respektive verksamhet.

— Vi lägger stor vikt vid att konsulterna och dotterbolagen ska bygga sina egna varumärken där de lyfter fram sin specialistkunskap. Det har inte hänt så mycket inom konsultbranschen de senaste 15 åren, vi vill få till en förändring, säger Håkan Paulsson till Rapidus.

Fokus för QGroup ligger på business intelligence, e-handel, kvalitetssäkring och inbyggda system. I dag har koncernen närmare 40 anställda i fem mindre dotterbolag, uppger Håkan Paulsson. Störst är Malmöbolaget InformiQ som inom fälten teknisk dokumentation och projektledning sysselsätter tolv personer med Fredrik Slätterhed, tidigare platsansvarig på Sigma Kudos, som vd.

Ambitionen är att QGroup inom en snar framtid ska etablera sig i samtliga svenska storstadsregioner och även i Oslo.

— Anledningen att vi börjar i Skåne är att vi känner den regionen bäst. Men vi har redan kunder i Göteborg och det är en tidsfråga innan vi öppnar kontor där, säger Håkan Paulsson.

Enligt Paulsson finansieras bygget primärt av egna medel. Nyligen tog QCG Sweden, som är QGroups formella namn, också in 1,5 miljoner kronor från affärsänglar.

Mikael Kretz är fortfarande i karantän efter sin tid på Know IT, som han lämnade förra hösten efter visst rabalder sedan de nya planerna läckt ut. I mitten på januari ska han börja jobba aktivt i QGroup.

— Jag sitter på mina händer, det är som en champagnekork på väg ut, säger Mikael Kretz.

Joel Lyth

I slutet av förra veckan blev det klart att Jon Carvell lämnar vd-rollen i HiQ:s Öresundsverksamhet. Rapidus kan i dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.