måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Flatfrog bygger partnernätverk — tre Öresundsbolag med

Ett drygt halvår efter lansering av sin första tryckkänsliga bildskärm har Lundaföretaget Flatfrog Laboratories byggt upp ett nätverk med ett trettiotal partners som levererar tjänster och applikationer till skärmarna.

Att tryckskärmar står inför sitt definitiva genombrott, även på hemdatorer, blir allt tydligare. Den senaste versionen av Windows anses till och med fungera bäst på en touch-skärm. Många entreprenörer slåss nu också för att ta en del av denna växande kaka.

Christer Fåhraeus Flatfrog släppte i våras en 32-tums bildskärm med egenutvecklad multitouch-teknik. Till skillnad från exempelvis en Iphone kan man använda många fingrar samtidigt och därmed interagera mer fritt med bildobjekten. Användningsområde är bland annat informationsterminaler, men bolaget håller också på att ta fram en variant för användning i laptops.

Ett hundratal enheter av 32-tummaren har skeppats på den europeiska marknaden. Hårdvaran backas upp av ett antal mjukvaruutvecklare och installatörer — däribland Jayway i Malmö, Custom Solutions i Limhamn och dansk-svenska Informationsteknik.

Flatfrog har varit igång sedan 2007. I dag finns över 30 företag med i partnernätverket.

— I och med Iphone och Ipad har allmänheten blivit van att använda tryckkänsliga skärmar. Detta driver efterfrågan och det börjar bli ett litet ekosystem av företag runt oss, säger marknadschefen Christian Johnsson.

Planen är att till nästa årsskifte lansera på konsumentmarknaden. Förmodligen sker det i en kommande version av Intels Ultrabook.

Tekniken bygger på ljus som skickas in genom sidorna på skärmglaset, varpå fingrarna bryter ljuset så att rörelserna kan läsas av. Jämförelsevis utnyttjar Iphone en så kallad kapacitiv teknik, där skärmytan är elektriskt laddad och på det viset detekterar hur fingrarna rör sig.

Flatfrog har i dag vuxit till närmare 60 anställda. Bolaget gör ännu ingen vinst, utan finansieras av investerare som Intel Capital, Sunstone Capital och Invus. Vd och styrelseordförande är Christer Fåhraeus.

Kristian Svensson

Ett drygt halvår efter lansering av sin första tryckkänsliga bildskärm har Lundaföretaget Flatfrog Laboratories byggt upp ett nätverk med ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.