Ett drygt halvår efter lansering av sin första tryckkänsliga bildskärm har Lundaföretaget Flatfrog Laboratories byggt upp ett nätverk med ett trettiotal partners som levererar tjänster och applikationer till skärmarna.
Att tryckskärmar står inför sitt definitiva genombrott, även på hemdatorer, blir allt tydligare. Den senaste versionen av Windows anses till och med fungera bäst på en touch-skärm. Många entreprenörer slåss nu också för att ta en del av denna växande kaka.
Christer Fåhraeus Flatfrog släppte i våras en 32-tums bildskärm med egenutvecklad multitouch-teknik. Till skillnad från exempelvis en Iphone kan man använda många fingrar samtidigt och därmed interagera mer fritt med bildobjekten. Användningsområde är bland annat informationsterminaler, men bolaget håller också på att ta fram en variant för användning i laptops.
Ett hundratal enheter av 32-tummaren har skeppats på den europeiska marknaden. Hårdvaran backas upp av ett antal mjukvaruutvecklare och installatörer — däribland Jayway i Malmö, Custom Solutions i Limhamn och dansk-svenska Informationsteknik.
Flatfrog har varit igång sedan 2007. I dag finns över 30 företag med i partnernätverket.
— I och med Iphone och Ipad har allmänheten blivit van att använda tryckkänsliga skärmar. Detta driver efterfrågan och det börjar bli ett litet ekosystem av företag runt oss, säger marknadschefen Christian Johnsson.
Planen är att till nästa årsskifte lansera på konsumentmarknaden. Förmodligen sker det i en kommande version av Intels Ultrabook.
Tekniken bygger på ljus som skickas in genom sidorna på skärmglaset, varpå fingrarna bryter ljuset så att rörelserna kan läsas av. Jämförelsevis utnyttjar Iphone en så kallad kapacitiv teknik, där skärmytan är elektriskt laddad och på det viset detekterar hur fingrarna rör sig.
Flatfrog har i dag vuxit till närmare 60 anställda. Bolaget gör ännu ingen vinst, utan finansieras av investerare som Intel Capital, Sunstone Capital och Invus. Vd och styrelseordförande är Christer Fåhraeus.
Kristian Svensson