lördag 4 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Probis vd Michael Oredsson…

|  
|  

… som nyligen fick negativa resultat från två större studier om Lundabolagets bakterier för maghälsa och mot förkylning. Aktiekursen rasade 25 procent på beskedet och har fortsatt backa sedan dess.

Hur allvarligt bakslag är det här?

— Det ska ses i ljuset av alla kliniska studier vi gjort. Det kullkastar inte de historiska resultaten.

Studien krävdes för att kunna ansöka om att göra hälsopåståenden om bakterierna inom EU. Vad händer nu?

— Vi säljer redan produkterna på vissa marknader, exempelvis Sverige, och det vi skriver på förpackningen är redan i linje med regelverket. Det här handlade om att få skriva mer och göra specifika hälsopåståenden.

Vad tänker ni göra nu?

— Nu ska vi analysera resultaten och se hur vi ska gå vidare kliniskt. Studierna var specifikt designade för europeiska livsmedelsorganet EFSA och ganska tekniskt komplicerade. Jag hoppas vi är klar med de analyserna innan jul.

Så ni har inte gett upp hoppet om att få ytterligare hälsopåstående godkända?

— Absolut inte, det här handlar snarare om en försening.

Förkylningsstudien på cirka 500 personer genomfördes tillsammans med en ännu hemlig livsmedelsjätte som har option på att lansera era immunförsvarsstärkande bakterier i nya livsmedel. Hur påverkas det samarbetet?

— Det vet vi inte än, vi får diskutera med vår partner hur vi gör.

Erik Olausson

… som nyligen fick negativa resultat från två större studier om Lundabolagets bakterier för maghälsa och mot förkylning. Aktiekursen rasade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.