måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

45 bolag växer fram ur stängt Nokia — nytt nätverk bildas i Köpenhamn

Nedläggningen av Nokias utvecklingsavdelning i Köpenhamn har idag, ett och ett halvt år efter att tusen personer fick sparken, utvecklat sig till en stor framgång vad gäller nya uppstartsbolag. Det har just beslutats om en nätverksorganisation, ICT Copenhagen, som ska stödja entreprenörerna.

Bara under senaste månaden har tio bolag vuxit fram ur resterna av forskningssajten i Sydhamnen, uppger Nokias Danmarks-vd Peter Ib för Rapidus. Totalt har nu 45 företag spunnits fram ur den finska mobiljätten.

— Och vi får förmodligen fler nya i huset under sista delen av året. Företagen får lov att sitta här resten av de anställdas uppsägningstid, till och med mars nästa år. Därefter får de klara sig på egen hand, säger Peter Ib som själv lämnar sitt jobb som vd vid årsskiftet.

Från Nokia har entreprenörerna fått rådgivning inom juridik, ekonomi och affärsutveckling. Nästa år kommer företaget bara ha kvar ett försäljningskontor i Danmark, med sex anställda placerade i Ørestad.

Det är sedan början av året klart att Aarhus universitet tar över lokalerna i Sydhamnen, som ägs av PFA Ejendomme.

Den nya nätverksorganisationen ICT Copenhagen har en medlemsbas i de 45 företag som knoppats av, men nätverket öppnas också för andra företagare från båda sidor Sundet.

— Vi börjar med en bas av tidigare Nokia-anställda, som alla har samma utgångspunkt där vi kan lära av varandra. Det saknas idag ett nätverk för nya företag. Men fler måste med, gärna från andra sidan Öresund. Efter mars månad avgör sedan föreningen om vi fortsatt ska husera i Nokia-huset eller hitta ett annat ställe, säger Jens Raarup, en av initiativtagarna.

Av de 880 medarbetarna som hittills lämnat Nokia har 680 hittat ny sysselsättning. De har alla fått var sin markering med namn och syssla på en vägg inne i huset.

Klik her for at se dansk version af artikeln.

Keld Broksø

Nedläggningen av Nokias utvecklingsavdelning i Köpenhamn har idag, ett och ett halvt år efter att tusen personer fick sparken, utvecklat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.