måndag 29 april 2024

inloggad som

45 bolag växer fram ur stängt Nokia — nytt nätverk bildas i Köpenhamn

Nedläggningen av Nokias utvecklingsavdelning i Köpenhamn har idag, ett och ett halvt år efter att tusen personer fick sparken, utvecklat sig till en stor framgång vad gäller nya uppstartsbolag. Det har just beslutats om en nätverksorganisation, ICT Copenhagen, som ska stödja entreprenörerna.

Bara under senaste månaden har tio bolag vuxit fram ur resterna av forskningssajten i Sydhamnen, uppger Nokias Danmarks-vd Peter Ib för Rapidus. Totalt har nu 45 företag spunnits fram ur den finska mobiljätten.

— Och vi får förmodligen fler nya i huset under sista delen av året. Företagen får lov att sitta här resten av de anställdas uppsägningstid, till och med mars nästa år. Därefter får de klara sig på egen hand, säger Peter Ib som själv lämnar sitt jobb som vd vid årsskiftet.

Från Nokia har entreprenörerna fått rådgivning inom juridik, ekonomi och affärsutveckling. Nästa år kommer företaget bara ha kvar ett försäljningskontor i Danmark, med sex anställda placerade i Ørestad.

Det är sedan början av året klart att Aarhus universitet tar över lokalerna i Sydhamnen, som ägs av PFA Ejendomme.

Den nya nätverksorganisationen ICT Copenhagen har en medlemsbas i de 45 företag som knoppats av, men nätverket öppnas också för andra företagare från båda sidor Sundet.

— Vi börjar med en bas av tidigare Nokia-anställda, som alla har samma utgångspunkt där vi kan lära av varandra. Det saknas idag ett nätverk för nya företag. Men fler måste med, gärna från andra sidan Öresund. Efter mars månad avgör sedan föreningen om vi fortsatt ska husera i Nokia-huset eller hitta ett annat ställe, säger Jens Raarup, en av initiativtagarna.

Av de 880 medarbetarna som hittills lämnat Nokia har 680 hittat ny sysselsättning. De har alla fått var sin markering med namn och syssla på en vägg inne i huset.

Klik her for at se dansk version af artikeln.

Keld Broksø

Nedläggningen av Nokias utvecklingsavdelning i Köpenhamn har idag, ett och ett halvt år efter att tusen personer fick sparken, utvecklat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.