fredag 17 maj 2024

inloggad som

Toppchefer blir riskkapitalister — startar 300-miljonersfond för IT

Rapidus kan i dag berätta att en grupp tidigare toppchefer på ett av Skånes mest framgångsrika bolag, QlikTech, i tysthet dragit igång riskkapitalfonden Zobito med bas i Limhamn.

Zobito ska bistå andra riskkapitalfonder och arbeta aktivt för att stödja ledningsgruppen i växande IT-bolag som tar fram mjukvara riktad till företag. Totalt ska fonden ta in 50 miljoner dollar där första steget ska vara avslutat strax efter årsskiftet.

Bakom satsningen står QlikTechs tidigare vd och ordförande Måns Hultman, före detta Nordenchefen Magnus Lindhe, tidigare teknikchefen Jonas Nachmanson samt Markus Roithmeier, före detta chef i QlikTechs Europaorganisation. Utöver dessa går också dansken Jens Schröder in som partner i Zobito.

Magnus Lindhe porträtt— Vi vill gå in och göra en ordentlig arbetsinsats i de bolag där vi investerar. Det handlar om strukturella förändringar som kräver att man arbetar med ledningen under en längre tid. Där har vi ett team som själva har varit med och byggt liknande bolag, säger vd Magnus Lindhe till Rapidus.

Tanken är att Zobito ska snabba på tillväxtprocessen genom att exempelvis ta fram utvecklingsplaner och marknadsstrategier som är relevanta för det stadium som det riskkapitalfinansierade bolaget befinner sig i. En typisk investering kommer vara i ett IT-företag i norra Europa med minst 25 anställda och en produkt ute på marknaden.

— Det är först i den storleken som det finns en poäng att ta in extern hjälp att jobba med den här typen av frågor, säger Magnus Lindhe.

Under hösten har Zobito fört diskussioner med de större nordiska riskkapitalbolagen kring eventuella framtida saminvesteringar. Bolaget har också inlett samarbeten med några uppstartsbolag och planen är att ha den första investeringen på plats redan innan årsskiftet. Avsikten är att göra 15-20 investeringar beroende på företagens storlek och också om det tillkommer fler partner längs vägen.

Samtliga fyra tidigare QlikTech-chefer var med under större delen av QlikTechs resa på 2000-talet, då bolaget gick från att omsätta 20 miljoner kronor till runt 1,5 miljarder 2010 och en notering på Nasdaq.

Bland andra Måns Hultman gjorde en rejäl hacka på framgångssagan. Förutom sitt privata innehav i bolaget ingick han i ägarskaran till Sundet Investment i Malmö, som härom året delade ut 200 miljoner till sina ägare efter att QlikTech-innehavet sålts av.

Jens Schröder är mest känd som medgrundare av riskkapitalfonden Procuritas. Han lämnade verksamheten i mitten av nittiotalet i samband med ett ledningsutköp i Thomée-Hörle som senare gick över i Lomond Industrier.

Joel Lyth

Rapidus kan i dag berätta att en grupp tidigare toppchefer på ett av Skånes mest framgångsrika bolag, QlikTech, i tysthet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]