onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Genombrottsavtal i Kina breddar Neurovives forskning

Forskningsbolaget NeuroVive i Lund har skrivit ett utvecklings- och licensavtal med kinesiska läkemedelsbolaget Sihuan Pharmaceutical. Utöver milstopsbetalningar på 48 miljoner kronor öppnar affären för royalties på upp mot 200 miljoner om året under tio års tid, ifall produkterna CicloMulsion and NeuroStat kommer ut på kinesiska marknaden. Dessutom medför affären en breddning av verksamheten i Lund.

CicloMulsion and NeuroStat har kommit längst av företagets produkter. Idag finns inga registrerade läkemedel mot deras indikationer, minskning av följdskador på hjärtvävnad efter hjärtinfarkt respektive behandling av traumatisk hjärnskada. En fas III-studie pågår i Europa för CicloMulsion, och NeuroStat är redo för fas II/III.

Nu ska de in i klinik även i Kina.

I förlängningen ska bolagen samarbeta om alla NeuroVives pipelineprodukter med mål att placera dem på den kinesiska marknaden. Samtidigt vill Sihuan testa sina egna traditionella läkemedelsprodukter utanför Kina, vilket kommer bredda utvecklingsarbetet hos NeuroVives forskningsgrupp i Lund, ledd av läkaren Eskil Elmér, och den som upptäckte det cellskyddande ämnet som företagets produkter bygger på.

— Forskningssamarbetet kommer vara betydelsefullt för regionen, säger Neurovives vd Mikael Brönnegård till Rapidus på telefon från Kina.

Avtalet ger Sihuan exklusiva rättigheter i Kina, men tanken är att bolaget ska bli global producent av NeuroVives produkter. Med positiva resultat i de kliniska försöken kommer CicloMulsion att marknadsintroduceras 2015–2016, först i Europa och därefter i Kina. För NeuroStat är lanseringen svårare att uppskatta, men produkten kan troligen vara på marknaden 2016-2017.

Sihuan Pharmaceutical är det nionde största läkemedelsföretaget i Kina, med över 3.000 distributörer som täcker över 10.000 sjukhus. NeuroVive bildades år 2000, under namnet NeuroPharma, med syftet att kommersialisera utvecklingen av cyklosporinbaserade läkemedel för akuta tillstånd och sjukdomar som drabbar hjärnan. Bolaget har varit listat på AktieTorget sedan 2008.

Elisabet Ottosson

Forskningsbolaget NeuroVive i Lund har skrivit ett utvecklings- och licensavtal med kinesiska läkemedelsbolaget Sihuan Pharmaceutical. Utöver milstopsbetalningar på 48 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.