tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Läkemedelsjätte finansierar skånsk KOL-studie

Skånska Caretelcoms system för att övervaka hälsotillståndet för KOL-patienter med mobiltelefonen har väckt läkemedelsjätten Boehringer Ingelheims intresse. När en klinisk studie av tekniken drar igång står den tyska miljardkoncernen för notan.

Med Caretelcoms teknik får patienter själva svara på hälsofrågor via en smartphone, och regelbundet blåsa i en spirometer som mäter lungkapaciteten. Accelerometern, som dagens avancerade telefoner är utrustade med, används dessutom för att registrera patientens rörelser — och därmed kroppsaktiviteten. Systemet bygger helt på standardkomponenter, vilket ska göra det billigt. Målet är att kunna övervaka kroniskt sjuka på distans för att anpassa behandlingen och förutse hastiga sjukdomsattacker.

Efter några mindre pilotstudier ska systemet nu testas i kliniska försök på 25 patienter vid lungkliniken i Lund. Redan till våren räknar Caretelcoms vd och medgrundare Torbjörn L Möller med att ha de första resultaten.

Torbjörn_Möller— Är de positiva är planen att gå vidare med en större studie på ett antal hundra patienter, säger han till Rapidus.

Caretelcom har hittills finansierats av Torbjörn L Möllers bolag Proceptus Management och partnerbolaget Infonomy i Lund, som utvecklat mjukvaran. Caretelcom sökte i våras 3-4 miljoner kronor för att ha råd med studien, som alltså istället till merparten bekostas av Boehringer Ingelheim. I gengäld får den tyska koncernen första tjing på att licensiera ut tekniken när den väl är färdigutvecklad.

Boehringer Ingelheim har närmare 44.000 anställda och utvecklar läkemedel inom en rad terapiområden, däribland lungsjukdomar. Försäljningen senaste räkenskapsåret landade på 13,2 miljarder euro.

Efter att ha rekryterat ett antal personer från AstraZenecas tidigare Lundaverksamhet sysselsätter Caretelcom i dag sex medarbetare. Samtliga är även delägare i bolaget: Torbjörn L Möller, läkaren och docenten Olof Jarlman, Agneta Ohm, Malmöbolaget Altero Energy Solutions vd Martin Jervill, Bengt Särnstrand och Mikael Larson.

Erik Olausson

Skånska Caretelcoms system för att övervaka hälsotillståndet för KOL-patienter med mobiltelefonen har väckt läkemedelsjätten Boehringer Ingelheims intresse. När en klinisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.