fredag 10 maj 2024

inloggad som

Läkemedelsjätte finansierar skånsk KOL-studie

Skånska Caretelcoms system för att övervaka hälsotillståndet för KOL-patienter med mobiltelefonen har väckt läkemedelsjätten Boehringer Ingelheims intresse. När en klinisk studie av tekniken drar igång står den tyska miljardkoncernen för notan.

Med Caretelcoms teknik får patienter själva svara på hälsofrågor via en smartphone, och regelbundet blåsa i en spirometer som mäter lungkapaciteten. Accelerometern, som dagens avancerade telefoner är utrustade med, används dessutom för att registrera patientens rörelser — och därmed kroppsaktiviteten. Systemet bygger helt på standardkomponenter, vilket ska göra det billigt. Målet är att kunna övervaka kroniskt sjuka på distans för att anpassa behandlingen och förutse hastiga sjukdomsattacker.

Efter några mindre pilotstudier ska systemet nu testas i kliniska försök på 25 patienter vid lungkliniken i Lund. Redan till våren räknar Caretelcoms vd och medgrundare Torbjörn L Möller med att ha de första resultaten.

Torbjörn_Möller— Är de positiva är planen att gå vidare med en större studie på ett antal hundra patienter, säger han till Rapidus.

Caretelcom har hittills finansierats av Torbjörn L Möllers bolag Proceptus Management och partnerbolaget Infonomy i Lund, som utvecklat mjukvaran. Caretelcom sökte i våras 3-4 miljoner kronor för att ha råd med studien, som alltså istället till merparten bekostas av Boehringer Ingelheim. I gengäld får den tyska koncernen första tjing på att licensiera ut tekniken när den väl är färdigutvecklad.

Boehringer Ingelheim har närmare 44.000 anställda och utvecklar läkemedel inom en rad terapiområden, däribland lungsjukdomar. Försäljningen senaste räkenskapsåret landade på 13,2 miljarder euro.

Efter att ha rekryterat ett antal personer från AstraZenecas tidigare Lundaverksamhet sysselsätter Caretelcom i dag sex medarbetare. Samtliga är även delägare i bolaget: Torbjörn L Möller, läkaren och docenten Olof Jarlman, Agneta Ohm, Malmöbolaget Altero Energy Solutions vd Martin Jervill, Bengt Särnstrand och Mikael Larson.

Erik Olausson

Skånska Caretelcoms system för att övervaka hälsotillståndet för KOL-patienter med mobiltelefonen har väckt läkemedelsjätten Boehringer Ingelheims intresse. När en klinisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.