torsdag 21 november 2024

inloggad som

Vetenskapsrådet backar upp Max IV

Höstens rysare ser ut att få ett lyckligt slut för Max IV-ledningen. Vetenskapsrådet beslutade på torsdagen bevilja forskningsanläggningen sin del av de efterfrågade extrapengarna.

I oktober skickade Max IV-ledningen en reviderad begäran om 177 miljoner kronor i extrapengar för att kunna slutföra bygget av forskningsanläggningen enligt nuvarande plan. I sitt beslut specificerar Vetenskapsrådet inte några siffror, men skriver att rådet åtar sig att stå för sin andel av de pengar som behövs enligt samma proportioner som för den ursprungliga kostnadskalkylen. I den står Vetenskapsrådet för 64 procent av finansieringen, medan Region Skåne, Lunds universitet och Vinnova delar på resten.

— Det vi sagt är att vi garanterar vår del av de extrapengar som behövs för upphandlingarna till acceleratorerna och lagringsringarna, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Mille Millnert till Rapidus.

Som Rapidus berättat tidigare har redan Region Skåne flaggat för att öka sitt bidrag enligt samma princip, förutsatt att de lagliga hindren för utbetalningen kan undanröjas. Och även Lunds universitet och Vinnova är beredda att gå in med sina andelar, uppger Mille Millnert.

Men helt gratis är pengarna inte för Max IV-ledningen. Vetenskapsrådet kräver tätare kontroll över projektets fortskridande. Bland annat måste projektgruppen redovisa ekonomin kvartalsvis och stämma av vilka upphandlingar som genomförs.

— Det är bra att vi fördjupar samarbetet. Vi har planer för de närmaste tio åren och då måste Vetenskapsrådet vara med, säger Max IV-chefen Christoph Quitmann.

Du ser det inte som någon kritik mot hur projektet skötts tidigare, att Vetenskapsrådet nu håller er i kortare koppel?

— Kontakten med Vetenskapsrådet har varit för lös de senaste åren. Rådet var väldigt involverat när finansieringsplanen spikades, men de senaste 1-2 åren har de nog haft andra prioriteringar.

Erik Olausson

Höstens rysare ser ut att få ett lyckligt slut för Max IV-ledningen. Vetenskapsrådet beslutade på torsdagen bevilja forskningsanläggningen sin del […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.