torsdag 25 april 2024

inloggad som

CrossBorder tar in 16 miljoner — Entreprenörfond ny investerare

CrossBorder Technologies, som utvecklat en lastpall i metall, tar in 16,5 miljoner kronor i kontant- och kvittningsemissioner från Sydsvensk Entreprenörfond (SEF) och existerande ägare. Kapitalet ska gå till att skala upp en egen produktionsenhet i Trelleborg.

Efter emissionen är SEF tredje största ägare i CrossBorder, efter Mohammed Al-Amoudis Midroc och Volvo Group Venture Capital, med knappt 15 procent av aktierna. Bland övriga större ägare finns Hexiron och industribolaget Ortic 3D med drygt 7 procent vardera.

Med kapitalet ska den manuella monteringen som nyligen förlades i Trelleborg successivt skalas upp, förklarar styrelseordförande Martin Edlund. I dag sysselsätter verksamheten sju anställda och planen är att växa med ytterligare sex tjänster under 2013.

— De senaste åren har vi jobbat nära kunder som Trelleborg och Volvo Powertrain för att hitta rätt utformning och egenskaper på pallen. Med kapitalet får vi uthållighet att växa med marknaden, först med manuell montering och i ett senare skede med större volymer genom automation, säger Martin Edlund till Rapidus.

Längre livslängd och mindre benägen att påverkas av miljö och läckage är några egenskaper som ska göra att CrossBorders metallpall kan konkurrera med de billigare träpallar som dominerar transportsektorn i dag.

I fjol låg företagets omsättning på 1,5 miljoner kronor.

— CrossBorder är ett spännande bolag som vi följt ett tag och nu går in i som ägare. Plåtpallar är en marknad som kommer utvecklas framöver och flera stora bolag som Ikea är på gång att överge träpallen, säger Marcus Skärbäck på SEF.

Bolaget har också gett ut optioner till investerarna i den senaste rundan, vilka fullt utnyttjade skulle ge ytterligare 12,5 miljoner till kassan fram till slutet av 2016. Sammanlagt närmar sig den totala kapitalanskaffningen sedan starten 2005 nu 50 miljoner kronor.

Även Ortic 3D, som utvecklar teknik för rullformning av plåt, är ny i ägarlistan i och med den aktuella emissionen. Koncernchefen Carl-Henrik Folstad går tillsammans med Marcus Skärbäck in i styrelsen för CrossBorder.

Joel Lyth

CrossBorder Technologies, som utvecklat en lastpall i metall, tar in 16,5 miljoner kronor i kontant- och kvittningsemissioner från Sydsvensk Entreprenörfond […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.