lördag 4 maj 2024

inloggad som

QlikTech integrerar Saplos textanalys

Mjukvarubolaget Saplo i Malmö har inlett ett samarbete med Nasdaqnoterade QlikTech. Med ett så kallat plug-in kan QlikView-kunder analysera vad som skrivs om exempelvis egna företaget eller produkter ute i sociala medier.

Under ett års tid har Saplo arbetat med att integrera sin smarta analysalgoritm i programvaran QV Source, berättar vd Mattias Tyrberg för Rapidus.

— Trenden är att affärsstöd i dag också ska kunna visualisera textbudskap. Många av QlikTechs konkurrenter har utvecklat egen teknik för detta eller köpt upp bolag som gjort det, säger Mattias Tyrberg.

Han vill inte gå in på några detaljer om avtalet, men nu i dagarna presenteras en första applikation för att visa på möjligheterna. Med några klick ska användaren kunna få en övergripande bild av vad som skrivits, positivt och negativt, om amerikanska presidentkandidaterna Barack Obama och Mitt Romney.

Saplo grundades 2008 av Mattias Tyrberg och psykologiprofessorn Sverker Sikström i Lund. I fjol omsatte verksamheten två miljoner kronor. I år räknar Tyrberg med det dubbla. Sex anställda sitter på företagsinkubatorn Minc i Malmö. Bland ägarna märks Ikeas ordförande Göran Grosskopf, Tactel-grundaren Per Henriksson och Martin Liljeberg, medgrundare av Sova-koncernen.

QlikTech, som bildades i Lund 1993, omsatte 1,1 miljarder kronor under första halvåret 2012 vilket är en ökning med tjugo procent. Rapporten för tredje kvartalet släpps i morgon, torsdag.

Om samarbetet med QlikTech säger Mattias Tyrberg:

— Det är självklart intressant att få jobba med en av de största framgångssagorna i regionen. Vi hoppas på ett långt samarbete.

Kristian Svensson

Mjukvarubolaget Saplo i Malmö har inlett ett samarbete med Nasdaqnoterade QlikTech. Med ett så kallat plug-in kan QlikView-kunder analysera vad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.