söndag 24 november 2024

inloggad som

Trio miljonsatsar på markexploatering vid ESS

Region Skåne, Lunds kommun och Lunds universitet är i färd med att skjuta till 25 miljoner kronor till bolaget Lundamark, som ska exploatera området mellan Max IV och ESS. Ledningen räknar med att behöva ytterligare cirka 50 miljoner kronor innan vinsterna börjar trilla in.

Lundamark grundades av Lunds universitet 2009 och fick sin nuvarande form något år senare då Lunds kommun och Region Skåne gick in som delägare. Kommunen bidrog i en apportemission med 17 hektar mark mellan de båda forskningsanläggningarna, medan Region Skåne köpte in sig med 7,3 miljoner kronor i kontanter.

Vid årsskiftet är pengarna slut och de tre delägarna är därför på väg att klubba igenom ett tillskott på 25 miljoner kronor. Denna gång ställer även Lunds universitet upp med reda pengar.

Planerna, som går under arbetsnamnet Science Village, inkluderar konferensanläggningar, bostäder åt gästande forskare och utrymmen åt företag och universitet. Bland annat har Chalmers visat intresse för att etablera sig i närheten av ESS och Max IV.

— Vi har inte skrivit kontrakt med någon än då detaljplanen inte är fastlagd, men diskuterar med såväl svenska som utländska företag, universitet och institutioner. Intresset är stort, säger BG Svensson, vd för Lundamark.

På sikt är det tänkt att bolaget Lundamark ska få täckning för sina exploateringskostnader genom att sälja byggrätterna i området. Men det är en process som kommer dröja många år, menar Harald Lindström som sitter i styrelsen för Region Skånes räkning.

— Vi har gjort bedömningen att det kommer krävas uppåt 75 miljoner kronor innan det blir ett återflöde genom försäljningen, säger han till Rapidus.

Erik Olausson

Region Skåne, Lunds kommun och Lunds universitet är i färd med att skjuta till 25 miljoner kronor till bolaget Lundamark, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.