måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Trio miljonsatsar på markexploatering vid ESS

Region Skåne, Lunds kommun och Lunds universitet är i färd med att skjuta till 25 miljoner kronor till bolaget Lundamark, som ska exploatera området mellan Max IV och ESS. Ledningen räknar med att behöva ytterligare cirka 50 miljoner kronor innan vinsterna börjar trilla in.

Lundamark grundades av Lunds universitet 2009 och fick sin nuvarande form något år senare då Lunds kommun och Region Skåne gick in som delägare. Kommunen bidrog i en apportemission med 17 hektar mark mellan de båda forskningsanläggningarna, medan Region Skåne köpte in sig med 7,3 miljoner kronor i kontanter.

Vid årsskiftet är pengarna slut och de tre delägarna är därför på väg att klubba igenom ett tillskott på 25 miljoner kronor. Denna gång ställer även Lunds universitet upp med reda pengar.

Planerna, som går under arbetsnamnet Science Village, inkluderar konferensanläggningar, bostäder åt gästande forskare och utrymmen åt företag och universitet. Bland annat har Chalmers visat intresse för att etablera sig i närheten av ESS och Max IV.

— Vi har inte skrivit kontrakt med någon än då detaljplanen inte är fastlagd, men diskuterar med såväl svenska som utländska företag, universitet och institutioner. Intresset är stort, säger BG Svensson, vd för Lundamark.

På sikt är det tänkt att bolaget Lundamark ska få täckning för sina exploateringskostnader genom att sälja byggrätterna i området. Men det är en process som kommer dröja många år, menar Harald Lindström som sitter i styrelsen för Region Skånes räkning.

— Vi har gjort bedömningen att det kommer krävas uppåt 75 miljoner kronor innan det blir ett återflöde genom försäljningen, säger han till Rapidus.

Erik Olausson

Region Skåne, Lunds kommun och Lunds universitet är i färd med att skjuta till 25 miljoner kronor till bolaget Lundamark, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.