fredag 19 april 2024

inloggad som

Trio miljonsatsar på markexploatering vid ESS

Region Skåne, Lunds kommun och Lunds universitet är i färd med att skjuta till 25 miljoner kronor till bolaget Lundamark, som ska exploatera området mellan Max IV och ESS. Ledningen räknar med att behöva ytterligare cirka 50 miljoner kronor innan vinsterna börjar trilla in.

Lundamark grundades av Lunds universitet 2009 och fick sin nuvarande form något år senare då Lunds kommun och Region Skåne gick in som delägare. Kommunen bidrog i en apportemission med 17 hektar mark mellan de båda forskningsanläggningarna, medan Region Skåne köpte in sig med 7,3 miljoner kronor i kontanter.

Vid årsskiftet är pengarna slut och de tre delägarna är därför på väg att klubba igenom ett tillskott på 25 miljoner kronor. Denna gång ställer även Lunds universitet upp med reda pengar.

Planerna, som går under arbetsnamnet Science Village, inkluderar konferensanläggningar, bostäder åt gästande forskare och utrymmen åt företag och universitet. Bland annat har Chalmers visat intresse för att etablera sig i närheten av ESS och Max IV.

— Vi har inte skrivit kontrakt med någon än då detaljplanen inte är fastlagd, men diskuterar med såväl svenska som utländska företag, universitet och institutioner. Intresset är stort, säger BG Svensson, vd för Lundamark.

På sikt är det tänkt att bolaget Lundamark ska få täckning för sina exploateringskostnader genom att sälja byggrätterna i området. Men det är en process som kommer dröja många år, menar Harald Lindström som sitter i styrelsen för Region Skånes räkning.

— Vi har gjort bedömningen att det kommer krävas uppåt 75 miljoner kronor innan det blir ett återflöde genom försäljningen, säger han till Rapidus.

Erik Olausson

Region Skåne, Lunds kommun och Lunds universitet är i färd med att skjuta till 25 miljoner kronor till bolaget Lundamark, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.