måndag 24 juni 2024

inloggad som

Gambro tappar fortsatt — tyngs av sviter från jordbävning

|  , ,
|  ,

Medicinteknikbolaget Gambro i Lund fortsätter backa. Under tredje kvartalet sjönk försäljningen två procent, rensat från valutaeffekter. Företaget lider av jordbävningen i Italien, då fabriken i Medolla närmast totalförstördes.

Vårens jordbävning i norra Italien har skapat leveransproblem för Gambro, men innebär också att den strategiska plan som ska lyfta utvecklingen fördröjs i sitt genomförande. Som Rapidus berättade i går är ägarna Investor och EQT beredda att satsa miljardbelopp i omstruktureringen, och gick också i somras in med 750 miljoner kronor i nytt rörelsekapital.

Gambros huvudsakliga inriktning är utrustning för njur- och leverdialys. Företagsledningen, med vd Guido Oelkers i spetsen, vill inte kommentera vare sig den nya strategin eller utvecklingen i allmänhet. Men på en presskonferens på onsdagsmorgonen gav Investors vd Börje Ekholm vissa svar.

Planen är att expandera på tillväxtmarknader, inte minst inom affärsområdet Chronic, för behandling av kroniska sjukdomstillstånd.

— Vi ska tillbaka till fundamentet för Chronic-affären och säkerställa en kostnadseffektiv modell. Det är mycket grundläggande arbete i den strategiska planen, säger Börje Ekholm till Rapidus.

Vid huvudkontoret i Lund arbetar i dag cirka 550 tjänstemän och 300 produktionsanställda. Totalt sysselsätter koncernen drygt 7.000 personer.

Under tredje kvartalet, som för Gambros del innebär juni-augusti, landade omsättningen på 2,7 miljarder kronor vilket ger en rullande helårsförsäljning på 10,9 miljarder och en vinst före finansiella poster på 1,7 miljarder. Det framgår i Investors delårsrapport, där det 49-procentiga innehavet i Gambro värderas till 5,4 miljarder kronor.

Företaget bildades 1964 i Lund av Holger Crafoord. Serietillverkning av den konstgjorda njuren, baserad på Nils Alwalls forskning, påbörjades tre år senare.

Kristian Svensson

Medicinteknikbolaget Gambro i Lund fortsätter backa. Under tredje kvartalet sjönk försäljningen två procent, rensat från valutaeffekter. Företaget lider av jordbävningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.