lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Gambro tappar fortsatt — tyngs av sviter från jordbävning

|  , ,
|  ,

Medicinteknikbolaget Gambro i Lund fortsätter backa. Under tredje kvartalet sjönk försäljningen två procent, rensat från valutaeffekter. Företaget lider av jordbävningen i Italien, då fabriken i Medolla närmast totalförstördes.

Vårens jordbävning i norra Italien har skapat leveransproblem för Gambro, men innebär också att den strategiska plan som ska lyfta utvecklingen fördröjs i sitt genomförande. Som Rapidus berättade i går är ägarna Investor och EQT beredda att satsa miljardbelopp i omstruktureringen, och gick också i somras in med 750 miljoner kronor i nytt rörelsekapital.

Gambros huvudsakliga inriktning är utrustning för njur- och leverdialys. Företagsledningen, med vd Guido Oelkers i spetsen, vill inte kommentera vare sig den nya strategin eller utvecklingen i allmänhet. Men på en presskonferens på onsdagsmorgonen gav Investors vd Börje Ekholm vissa svar.

Planen är att expandera på tillväxtmarknader, inte minst inom affärsområdet Chronic, för behandling av kroniska sjukdomstillstånd.

— Vi ska tillbaka till fundamentet för Chronic-affären och säkerställa en kostnadseffektiv modell. Det är mycket grundläggande arbete i den strategiska planen, säger Börje Ekholm till Rapidus.

Vid huvudkontoret i Lund arbetar i dag cirka 550 tjänstemän och 300 produktionsanställda. Totalt sysselsätter koncernen drygt 7.000 personer.

Under tredje kvartalet, som för Gambros del innebär juni-augusti, landade omsättningen på 2,7 miljarder kronor vilket ger en rullande helårsförsäljning på 10,9 miljarder och en vinst före finansiella poster på 1,7 miljarder. Det framgår i Investors delårsrapport, där det 49-procentiga innehavet i Gambro värderas till 5,4 miljarder kronor.

Företaget bildades 1964 i Lund av Holger Crafoord. Serietillverkning av den konstgjorda njuren, baserad på Nils Alwalls forskning, påbörjades tre år senare.

Kristian Svensson

Medicinteknikbolaget Gambro i Lund fortsätter backa. Under tredje kvartalet sjönk försäljningen två procent, rensat från valutaeffekter. Företaget lider av jordbävningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.