onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny kalkyl räddar Max IV:s lagringsring

Den hårt pressade ledningen för Max IV-laboratoriet har lyckats kapa kostnaderna med 55 miljoner kronor. Därmed är hotet att skrota en av två lagringsringar för elektroner undanröjt.

I början av augusti begärde Max IV-ledningen 232 miljoner kronor i extra anslag från de fyra finansiärerna Vetenskapsrådet, Vinnova, Region Skåne och Lunds universitet. Nu har den kalkylen kapats till 177 miljoner kronor efter att ledningen lyckats omförhandla vissa leverantörsavtal och hittat billigare tekniska lösningar, bland annat när det gäller strömförsörjningen till magnetelementen.

Tidigare har projektgruppen behövt besked om minst 90 miljoner kronor i extra anslag under oktober för att inte tvingas skrota den mindre av de två planerade lagringsringarna där synkrotronljuset alstras. Nu räcker det med 50 miljoner kronor till mitten av november, uppger Max IV-chefen Christoph Quitmann. Det är en summa som ledningen i värsta fall kan spara in genom att stänga nuvarande Max-lab i förtid.

Christoph_Quitmann— Det är inte längre något alternativ att stänga den mindre lagringsringen. Att stänga Max-lab i förtid är allvarligt, men ger inga permanenta skador på en anläggning som ska finnas i tiotals år, säger Christoph Quitmann till Rapidus.

Han räknar med att finansiärerna nu ska kunna skaka fram pengarna i tid.

— Jag är väldigt optimistisk. Regeringen nämnde Max IV speciellt i sin budgetproposition, de vill få den här anläggningen byggd och det kommer säkert göra intryck på finansiärerna, säger Christoph Quitmann.

Med den nya kalkylen kommer Max IV att kosta 1.311 miljoner kronor i dagens penningvärde att färdigställla.

Erik Olausson

Den hårt pressade ledningen för Max IV-laboratoriet har lyckats kapa kostnaderna med 55 miljoner kronor. Därmed är hotet att skrota […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.

  • Alfa Laval dubblar i Lund: ”En milstolpe”

    Alfa Lavals anläggning på Gunnesbo i Lund fördubblas till ytan efter den största utbyggnaden på nära ett halvt sekel. De nybyggda lokalerna stod klara i januari och nu pågår inflyttning.

  • Plastjätten skruvar upp målen

    Plasttillverkaren Nolato i Torekov uppdaterar sina finansiella mål. Ebita-målet höjs och ett tillväxtmål om 8 procent adderas. Nu siktar bolaget på investeringar och förvärv.

  • “Vi virvlade upp lite damm”

    Det ena gav det andra. Logistikföretaget Sib Solutions tar in nya pengar bara månader efter senaste rundan. – Vi virvlade upp lite damm med förra rundan, säger vd Stefan Borg som på köpet fick in nya kändisägare.