torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ny kalkyl räddar Max IV:s lagringsring

Den hårt pressade ledningen för Max IV-laboratoriet har lyckats kapa kostnaderna med 55 miljoner kronor. Därmed är hotet att skrota en av två lagringsringar för elektroner undanröjt.

I början av augusti begärde Max IV-ledningen 232 miljoner kronor i extra anslag från de fyra finansiärerna Vetenskapsrådet, Vinnova, Region Skåne och Lunds universitet. Nu har den kalkylen kapats till 177 miljoner kronor efter att ledningen lyckats omförhandla vissa leverantörsavtal och hittat billigare tekniska lösningar, bland annat när det gäller strömförsörjningen till magnetelementen.

Tidigare har projektgruppen behövt besked om minst 90 miljoner kronor i extra anslag under oktober för att inte tvingas skrota den mindre av de två planerade lagringsringarna där synkrotronljuset alstras. Nu räcker det med 50 miljoner kronor till mitten av november, uppger Max IV-chefen Christoph Quitmann. Det är en summa som ledningen i värsta fall kan spara in genom att stänga nuvarande Max-lab i förtid.

Christoph_Quitmann— Det är inte längre något alternativ att stänga den mindre lagringsringen. Att stänga Max-lab i förtid är allvarligt, men ger inga permanenta skador på en anläggning som ska finnas i tiotals år, säger Christoph Quitmann till Rapidus.

Han räknar med att finansiärerna nu ska kunna skaka fram pengarna i tid.

— Jag är väldigt optimistisk. Regeringen nämnde Max IV speciellt i sin budgetproposition, de vill få den här anläggningen byggd och det kommer säkert göra intryck på finansiärerna, säger Christoph Quitmann.

Med den nya kalkylen kommer Max IV att kosta 1.311 miljoner kronor i dagens penningvärde att färdigställla.

Erik Olausson

Den hårt pressade ledningen för Max IV-laboratoriet har lyckats kapa kostnaderna med 55 miljoner kronor. Därmed är hotet att skrota […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.