fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Få tillväxtbolag i Innovationsbrons skånska portfölj

Med 40 miljoner investerade i södra Sverige bara under 2011 är statliga Innovationsbron regionens i särklass mest aktiva såddfinansiär. Rapidus har gått igenom de 47 portföljbolag som passerat revy sedan starten för att se vad de offentliga stödmiljonerna gett för resultat i Skåne i form av tillväxt, jobb — och konkurser.

Innovationsbron bildades 2005 genom en sammanslagning av sju regionala Teknikbrostiftelser samt Vinnovas inkubatorprogram. Målet var att skapa en flora av livskraftiga tillväxtföretag genom tidiga investeringar.

Inför den förestående sammanslagningen med Almi har Rapidus tittat närmare på såddfinansieringsverksamheten, som 2011 slukade drygt 100 miljoner kronor av Innovationsbrons offentliga anslag där alltså 40 miljoner hamnade i bolag i södra Sverige.

I Skåne har Innovationsbron direkt eller via helägda investeringsbolaget Teknoseed varit delägare i 47 företag sedan starten. Bara sju av dem har än så länge visat positivt resultat.

Bland dem finns numera börsnoterade Avensia Innovation, där Innovationsbron sålde sin andel 2006, och Thylabisco, som genom en licensaffär för sitt spenatbaserade bantningspreparat gjorde en vinst på 1,7 miljoner kronor i fjol. Även CellaVision finns med i listan, då Innovationsbron vid bildandet ärvde en ägarandel på 0,9 procent. Kronjuvelen är ändå Scalado, där stora delar sålts till Nokia för en hemlig summa. Innovationsbron ägde vid affären i somras knappt nio procent.

Innovationsbrons regionchef Per Heander menar att resultatet kan bli bättre.

Per Heander— Man brukar säga att om 1-2 av 10 bolag man investerar i går bra är det ett hyggligt utfall. Men det ska man inte nöja sig med. Vi måste skapa rätt förutsättningar, bland annat är det svårt att få in kapital så att bolagen kan expandera vidare. Vi har även börjat jobba hårdare på att hjälpa bolagen att expandera internationellt, säger han.

Åtta bolag har gått i konkurs eller avvecklats, exempelvis Bioett, Cartela, Mitrionics och Resqu. Ytterligare en handfull finns kvar formellt men saknar i praktiken verksamhet, däribland Erysave och QuickCool. Andra gnetar vidare med stora förluster och tunga investeringskostnader, som ProstaLund, BoneSupport och Alligator Bioscience.

Överlag är portföljbolagen fortfarande mycket små. Bara tolv stycken hade mer än fem anställda i slutet av 2011 och den stora majoriteten har en mycket blygsam försäljning. Tillsammans hade bolagen 396 fast anställda och en omsättning på 474 miljoner kronor i fjol, men då stod CellaVision och Scalado ensamma för närmare hälften av omsättningen och en dryg tredjedel av personalstyrkan. Det sammanlagda resultatet för portföljbolagen i genomgången slutade på -244 miljoner kronor.

Innovationsbron har inget formellt krav att genera avkastning med sin såddfinansiering, men enligt Per Heander är målet med alla investeringar att de ska ge vinst. Innovationsbron går normalt in med ett par miljoner kronor per bolag, men exakt hur det ekonomiska utfallet varit av de skånska innehaven går inte att utläsa från årsredovisningarna.

En indikation ges dock i dotterbolaget Teknoseed, som stått för närmare hälften av den skånska portföljen. Sedan 2005 är den ansamlade förlusten nära 43 miljoner kronor. Men då har vårens försäljning av Scalado ännu inte hunnit göra något avtryck i siffrorna.

— Den stora utmaningen med investeringar i tidiga skeden är att skapa den avkastning som privata medfinansiärer förväntar sig. Vid tidigare försök på andra håll i Europa har det inte gått så bra, säger Per Heander.

Räknat på samtliga investeringar sedan Teknikbrostiftelserna drogs igång 1994 ligger överlevnadsgraden på 60 procent för de bolag Innovationsbron varit delägare i, uppger han.

— Så 40 procent har gått i konkurs. Men ska vi vara marknadskompletterande kommer vi alltid ha några bolag som inte lyckas, säger Per Heander till Rapidus.

Vart har statliga Innovationsbrons såddpengar gått i Skåne? Klicka här för hela listan.

Erik Olausson

Med 40 miljoner investerade i södra Sverige bara under 2011 är statliga Innovationsbron regionens i särklass mest aktiva såddfinansiär. Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Slutar som vd i Bonesupport

    En skånsk börsbomb: Emil Billbäck kliver ner från vd-posten i Bonesupport. — Något var tvunget att hända, säger han till Rapidus.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.