Under 2011 växte fortfarande den skånska bemanningsbranschen. Rapidus kartläggning visar dock att de lokala spelarna hade svårt att bibehålla lönsamhet under expansionen.
Vi har gått igenom siffrorna från de 36 största bolagen inom bemannings- och rekryteringsbranschen med säte i Skåne. Den totala omsättningen för de 36 ökade med 25 procent, vilket var strax över branschen som helhet. Värre var det med vinstutvecklingen.
2010 låg den totala vinsten för de 36 företagen på 41 miljoner kronor. I fjol landade den på 35 miljoner, en minskning med 16 procent.
Det är betydligt sämre utveckling än i landet som helhet. Rapidus har sammanställt siffrorna för de 25 största spelarna inom svenska bemanningsbranschen och för dessa steg vinsten från 587 miljoner kronor 2010 till 760 miljoner 2011, en ökning med 29 procent.
Dreamwork var det skånska bolag som innan affären mellan Assist Bemanning och Stellan Palm & Partners var närmast att kvala in på topp 25-listan. Enligt vd Mats Kullenberg har omsättningen minskat med cirka tio procent hittills i år, vilket alltså är i linje med resten av regionen.
Han tror att konjunkturläget bäddar för fler skånska strukturaffärer framöver.
— Redan innan konkursen i Effekt Personal hade vi försökt att köpa upp bolaget. Nu köptes konkursboet upp av Montico, men vi lyckades ta över ett par konton. Jag tror framför allt att medelstora bolag tyngs av administrativa kostnader som motiverar fler sammanslagningar framöver, säger Mats Kullenberg.
Enligt Henrik Bäckström på Bemanningsföretagen har branschen annars inte präglats av fusioner de senaste åren.
— Storspelare som Manpower, Addeco och Uniflex har växt otroligt snabbt och då främst organiskt, så det har inte funnit behov av uppköp för att växa. Nu gick regeringen ut med att de vill sälja halva Lernia så möjligen kan det bli fler affärer framöver, säger han.
Klicka här för att komma till listan med 36 skånska bemannings- och rekryteringsföretag och deras utveckling.
Rapidus sammanställning utgår från Bolagsverkets statistik över aktiebolag med säte i Skåne som faller inom kategorin Arbetsförmedling och rekrytering samt Personaluthyrning med fem eller fler anställda 2011. Urvalet ska inte ses som en fullständig uppställning och inbegriper alltså inte de stora koncernerna med säte utanför regionen.
Joel Lyth