torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Industrifonden ny storägare i Anyfi Networks

Statliga Industrifonden går in med nio miljoner kronor i Anyfi Networks, som redan backas upp av en namntung ägarskara. Pengarna ska ge Malmöbolaget kraft att charma världens bredbandsoperatörer med sin teknik för distribuerat wifi-nät utanför hemmets fyra väggar.

Anyfi Networks grundades som ett konsultbolag i mitten av 2010-talet men har de senaste åren satsat allt på en teknik som ska utnyttja existerande överkapacitet i bredbandsnäten. Anyfis mjukvara låter operatörerna använda fasta, befintliga modem för att skapa trådlösa wifi-nät som kan täcka hela städer. Operatörens kunder ska därmed kunna surfa trådlöst var som helst, med samma inställningar som hemma i vardagsrummet. Enligt vd Björn Smedman fungerar tekniken på cirka 80 procent av de modem som finns i svenska bostäder i dag.

Utöver nio miljoner kronor från Industrifonden får bolaget in en miljon från tidigare investerare, där bland andra Huaweis regionchef Tord Wingren, Perspektiv Bredbands tidigare vd Fredrik Winbladh, Sony Mobiles forskningschef Bengt-Arne Molin och TAT-grundaren Hampus Jakobsson ingår.

Med pengarna på plats ska Anyfi Networks få muskler att sluta sitt första licensavtal för tekniken, som det senaste året utvärderats av ett par utländska operatörer. Björn Smedman räknar med att personalstyrkan ska växa från en handfull till ett tiotal anställda.

För Industrifonden är investeringen ovanligt tidig, uppger regionchef Lennart Gustafsson. Normalt går fonden in med mer pengar men i ett senare skede.

— Samtidigt har vi historiskt gjort en del tidiga investeringar, när vi ser bra idéer som inte hittar investerare. Det saknas pengar för tidiga faser, säger Lennart Gustafsson till Rapidus.

Den senaste tiden har nyheterna duggat tätt kring Industrifondens aktiviteter i Skåne. Sedan våren 2011 har fonden bland annat gått in i BoneSupport, Hövding och Zaplox, medan portföljbolaget Scalado sålts till Nokia och innehavet i såddfinansiärerna Malmöhus Invest och Lumitec avvecklats.

Även efter emissionen är Anify Networks grundare Björn Smedman och Johan Almbladh största ägare i bolaget.

Erik Olausson

Statliga Industrifonden går in med nio miljoner kronor i Anyfi Networks, som redan backas upp av en namntung ägarskara. Pengarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.