tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BlockMaster satsar på fildelning

Det tidigare hårdvaruinriktade BlockMaster har bytt fokus. Efter förvärvet i våras av teknik för säker fildelning blir nu mjukvara huvudspår för Lundabolaget, som i somras tog in tio miljoner kronor för att slutföra utvecklingen.

2011 mer än halverades BlockMasters omsättning och en vinst på 3,3 miljoner kronor 2010 blev en förlust på 7,1 miljoner. Tappet förklaras av ett teknikskifte där BlockMaster gått från att leverera säkra USB-stickor till att bli ett renodlat mjukvarubolag inom IT-säkerhet.

Genom ett förvärv tidigare i år har BlockMaster fått tillgång till teknik som ligger till grund för fildelningslösningen ShieldShare, som lanseras i dagarna. Duon Kurt Lennartsson och Leif Billström, båda med ett förflutet inom säkerhetsbolaget Pointsec, har tagit fram kärnan av den patenterade tekniken. De har också gått in med tio miljoner kronor under sommaren. Emissionen värderade BlockMaster till drygt 60 miljoner kronor.

Teknikchefen Anders Kjellander utesluter inte att det kommer krävas ytterligare finansiering för att få riktig snurr på försäljningen av fildelningstekniken.

— De säkra USB-minnena är en väldigt nischad marknad. Fildelning är ofantligt mycket större och det kan vara så att vi behöver mer muskler i marknadsföringen, säger han.

Med BlockMasters lösning ska exempelvis sjukhus, försäkringsbolag och investmentbanker få tillgång till en fildelning där data lagras i molnet men all kryptering sker lokalt. Enligt Kjellander kräver de konkurrerande tjänsterna på marknaden att krypteringsnyckeln ägs av företaget som står för lagringsservrarna, något som han menar har avskräckt många potentiella kunder i framförallt Europa.

Att BlockMaster nu satsar på fildelning betyder inte att USB-stickorna helt fasas ut då de bland annat kan användas för att garantera säkerheten när en användare vill logga in på fildelningen via en okänd dator. Anders Kjellander tror att fildelningstekniken kommer att generera fler affärer på hemmaplan.

–USB-stickor ligger i mer bakkanten av den tekniska utvecklingen, säger Anders Kjellander.

Med ett försäljningsbolag i USA sysselsätter verksamheten i dag tio anställda. I ägarskaran ingår amerikanska Kingston Technology, en av världens största tillverkare av minnesenheter.

Joel Lyth

Det tidigare hårdvaruinriktade BlockMaster har bytt fokus. Efter förvärvet i våras av teknik för säker fildelning blir nu mjukvara huvudspår […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.