tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Valutakursen sätter press på skånska konsultbolag…

Det är inte bara för konsultjättar som Cybercom och HiQ som den danska marknaden blivit ett problembarn. Även lokala spelare börjar dra öronen åt sig, sedan den danska kronan de senaste månaderna tappat ytterligare tio procent i värde.

En svensk hundralapp kostar i dag cirka 86 danska kronor. Det kan jämföras med rekordnoteringen 2009, när en valutakurs på 65 kronor gav rena reapriserna på svenska konsulter.

— Den effekten har nästan försvunnit. Jag har till och med fått förfrågningar från danska underkonsulter som söker uppdrag till svenska priser, säger Mats Petersen, regionchef för Softhouse i Malmö.

Företaget har 130 anställda, varav ett 50-tal i Malmö. 2010 satsade Softhouse på att anställa en säljare i Köpenhamn, men sedan några månader tillbaka finns inga konsulter kvar i Danmark.

Även för Sigmas intressebolag Qronos har valutaförändringarna blivit kännbara. Bolaget grundades 2010 med fokus på prispressade konsulter, inom främst systemutveckling och programmering.

— Vi har sedan starten haft en tyngdpunkt mot Danmark. Under året som gått hade vi kanske 85 procent av våra uppdrag där. Men med tanke på valutakursen har vi svängt lite och nu är det närmare 50 procent i Danmark, säger vd:n och huvudägaren Johan Henning till Rapidus.

2011 omsatte Qronos 4,5 miljoner kronor, med 560.000 kronor i förlust. Trots avbräcket i Danmark räknar Johan Henning med att närma sig 20 miljoner kronor i omsättning i år, bland annat efter att byggföretaget Veidekke blivit ny kund. Personalstyrkan ska utökas från 17 till ett 20-tal medarbetare.

I kvartalsrapporterna som publicerades under sommaren pekar såväl Cybercom som HiQ ut den danska marknaden som speciellt problematisk, medan Acando sålde sitt danska dotterbolag redan i fjol.

Mats Petersen på Softhouse räknar inte med att grannlandet ska bli någon räddningsplanka när Sony Mobiles varsel gör skånska marknaden osäker. Snarare tror han att skånska konsultbolag får räkna med dansk konkurrens även på hemmaplan.

— Det finns danska konsultbolag som tittar på att etablera sig här, eller åtminstone bli aktiva på den skånska marknaden, säger han.

Erik Olausson

Det är inte bara för konsultjättar som Cybercom och HiQ som den danska marknaden blivit ett problembarn. Även lokala spelare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.