måndag 29 april 2024

inloggad som

Valutakursen sätter press på skånska konsultbolag…

Det är inte bara för konsultjättar som Cybercom och HiQ som den danska marknaden blivit ett problembarn. Även lokala spelare börjar dra öronen åt sig, sedan den danska kronan de senaste månaderna tappat ytterligare tio procent i värde.

En svensk hundralapp kostar i dag cirka 86 danska kronor. Det kan jämföras med rekordnoteringen 2009, när en valutakurs på 65 kronor gav rena reapriserna på svenska konsulter.

— Den effekten har nästan försvunnit. Jag har till och med fått förfrågningar från danska underkonsulter som söker uppdrag till svenska priser, säger Mats Petersen, regionchef för Softhouse i Malmö.

Företaget har 130 anställda, varav ett 50-tal i Malmö. 2010 satsade Softhouse på att anställa en säljare i Köpenhamn, men sedan några månader tillbaka finns inga konsulter kvar i Danmark.

Även för Sigmas intressebolag Qronos har valutaförändringarna blivit kännbara. Bolaget grundades 2010 med fokus på prispressade konsulter, inom främst systemutveckling och programmering.

— Vi har sedan starten haft en tyngdpunkt mot Danmark. Under året som gått hade vi kanske 85 procent av våra uppdrag där. Men med tanke på valutakursen har vi svängt lite och nu är det närmare 50 procent i Danmark, säger vd:n och huvudägaren Johan Henning till Rapidus.

2011 omsatte Qronos 4,5 miljoner kronor, med 560.000 kronor i förlust. Trots avbräcket i Danmark räknar Johan Henning med att närma sig 20 miljoner kronor i omsättning i år, bland annat efter att byggföretaget Veidekke blivit ny kund. Personalstyrkan ska utökas från 17 till ett 20-tal medarbetare.

I kvartalsrapporterna som publicerades under sommaren pekar såväl Cybercom som HiQ ut den danska marknaden som speciellt problematisk, medan Acando sålde sitt danska dotterbolag redan i fjol.

Mats Petersen på Softhouse räknar inte med att grannlandet ska bli någon räddningsplanka när Sony Mobiles varsel gör skånska marknaden osäker. Snarare tror han att skånska konsultbolag får räkna med dansk konkurrens även på hemmaplan.

— Det finns danska konsultbolag som tittar på att etablera sig här, eller åtminstone bli aktiva på den skånska marknaden, säger han.

Erik Olausson

Det är inte bara för konsultjättar som Cybercom och HiQ som den danska marknaden blivit ett problembarn. Även lokala spelare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.