tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

FDA ger grönt ljus – ny försäljningskanal för Exini

Efter många års bearbetande av amerikanska FDA-myndigheten har Ideonbolaget Exini fått sin mjukvara för att diagnostisera skelettcancer godkänd i USA. Genombrottet öppnar en ny väg även till världsmarknaden för det lilla medicinteknikbolaget.

Hittills har Exini främst varit aktivt i Norden, Tyskland och Storbritannien, där försäljningen sker med egen personal, via lokala distributörer eller frilansande säljare, samt Japan där Fujifilm Pharma licensierat mjukvaran Exini Bone och själva säljer den vidare till sjukhus och forskningsinstitutioner.

Med FDA-godkännandet i hamn blir det intressant för de stora medicintekniktillverkarna att integrera Exini Bone i sina produkter, menar styrelseordföranden och storägaren Bo Håkansson.

Bo_Håkansson— Om de stora drakarna som GE Healthcare eller Siemens ska göra något med Exini måste mjukvaran kunna användas överallt. Nu blir vi en helt annan sorts aktör för dem, säger han till Rapidus.

Exinis mjukvara baseras på automatiserad analys av medicinska bilder. Exini Bone fungerar som diagnosstöd vid skelettcancer, men största potentialen finns enligt vd Magnus Aurell i att hålla koll på sekundära metastaser i skelettet, något som ofta drabbar patienter med bröst- och prostatacancer. Verifieringen av den tillämpningen har skett tillsammans med cancerkliniken Memorial Sloan-Kettering i New York, som nu blir första amerikanska kunden för Exini.

Exini Bone är sedan tidigare godkänd i Europa och Japan, där bolaget förra året slöt en licensaffär med Fujifilm Pharma värd mellan 15 och 24 miljoner kronor på tre år. Fujifilm utvärderar nu även bolagets diagnosstöd till hjärtläkare, Exini Heart.

Magnus-Aurell— Kvartalsrapporten kommer i morgon så jag kan inte säga så mycket. Men Japan går jättebra, vilket kommer att visa sig i 2013 års siffror, säger Magnus Aurell.

Exini, som är noterat på Stockholmsbörsens First North-lista, har i dag tolv anställda. Omsättningen 2011 närapå tiofaldigades till 11,1 miljoner kronor, medan förlusten krympte till 5,3 miljoner, från 11,5 miljoner kronor 2010. Största ägaren med drygt 48 procent av aktierna är Bo Håkansson, som enligt egna beräkningar satsat närmare 25 miljoner kronor i Exini sedan första investeringen 2006.

— Normalt är jag inne i bolag 6-8 år. Men jag har inga som helst planer på att sälja Exini, istället har jag ökat mitt innehav under våren, säger han.

Erik Olausson

Efter många års bearbetande av amerikanska FDA-myndigheten har Ideonbolaget Exini fått sin mjukvara för att diagnostisera skelettcancer godkänd i USA. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.