torsdag 25 april 2024

inloggad som

LU Bio säkrar 16 miljoner — men stryper nyinvesteringar

Såddfinansiären LU Bioscience i Lund tar in 16 miljoner kronor i en nyemission. Hotet om likvidation är därmed undanröjt och bolaget satsar direkt två miljoner i cancerprojektet Cantargia.

Bakom pengarna står gamla ägare, men också ett nytt konsortium av namntunga skånska affärsprofiler — däribland Sten K Johnson, Peter Jungbeck, Therese Karlsson, Håkan Eksandh, Pia Althin och Arne Paulsson. Lunds universitet deltar inte i emissionen och rasar därmed i ägarandel från 55 till cirka 20 procent.

Framöver kommer LU Bioscience inte göra några investeringar i nya projekt, utan bara stödja den befintliga portföljen, som består av läkemedels- och medicinteknikbolagen Cantargia, Follicum, MD-Pharma, Ximmune och ProNoxis.

Lars_Bruzelius— Vi ska ta till vara de fina projekt vi har och säkerställa att deras värde realiseras. Sannolikt avvecklar vi något av dem men det får jag återkomma om, säger styrelseordförande Lars H Bruzelius till Rapidus.

Arbetet ska bedrivas utan fast anställda och den tidigare personalen lämnar LU Bio under hösten. Som mest hade bolaget tre anställda.

— Vi går in i en ny fas och behöver inte samma resurser som tidigare, säger Bruzelius, som också själv deltar i emissionen.

LU Bio startades 2007 som ett joint venture mellan Lunds universitet och privat kapital för att förse forskningsavknoppningar inom life science med tidig finansiering. Totalt har bolaget spenderat cirka 70 miljoner kronor.

När nytt kapital skulle resas i våras blossade en konflikt upp mellan den dåvarande styrelsen och största ägaren, Lunds universitet, som i ett skede föreslog en likvidation av hela bolaget. Det var aldrig aktuellt för universitetet att gå med i emissionen och i dag förklarar sig innovationsdirektören Linus Wiebe nöjd med utfallet.

— Det viktigaste är att portföljen kan utvecklas vidare, säger han till Rapidus.

Kristian Svensson

Såddfinansiären LU Bioscience i Lund tar in 16 miljoner kronor i en nyemission. Hotet om likvidation är därmed undanröjt och bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.