fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Yvonne Mårtensson och Lars Bruzelius tar över LU Bio

I torsdags avgick styrelsen för LU Bio. Nu har Lunds universitet värvat två externa krafter för att vända utvecklingen för det hårt pressade riskkapitalbolaget.

Ordförande för LU Bioscience blir Lars Bruzelius, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet och managementkonsult. Som affärsängel har han gått in i Malmöföretaget Absalon och var även med på ett tidigt stadium och investerade en miljon kronor i LU Bio.

Han får sällskap i styrelsen av universitetets innovationsdirektör Linus Wiebe och Yvonne Mårtensson, vd för noterade medicinteknikbolaget CellaVision.

Första punkten på dagordningen blir att säkerställa den kapitalanskaffning från ett investerarkonsortium som universitetsledningen jobbar på.

— LU Bio har inte tillförts några pengar på ganska länge, vilket inneburit att portföljbolagen delvis satts i vänteläge, säger Lars Bruzelius till Rapidus.

I slutet av juni ska en extrastämma ge bemyndigande till emissionen. En kapitalinjektion inom en snar framtid är nödvändig för att ledningen inte ska tvingas likvidera bolaget. Men det scenariot ser Lars Bruzelius som mindre troligt.

— Det kommer inte hända. Jag är säker på att emissionen kommer lyckas, säger han.

LU Bioscience bildades 2007. I portföljen finns i dag XImmune, MD-Pharma, Follicum, ProNoxis och Cantargia.

Erik Olausson

I torsdags avgick styrelsen för LU Bio. Nu har Lunds universitet värvat två externa krafter för att vända utvecklingen för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.