måndag 29 april 2024

inloggad som

Yvonne Mårtensson och Lars Bruzelius tar över LU Bio

I torsdags avgick styrelsen för LU Bio. Nu har Lunds universitet värvat två externa krafter för att vända utvecklingen för det hårt pressade riskkapitalbolaget.

Ordförande för LU Bioscience blir Lars Bruzelius, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet och managementkonsult. Som affärsängel har han gått in i Malmöföretaget Absalon och var även med på ett tidigt stadium och investerade en miljon kronor i LU Bio.

Han får sällskap i styrelsen av universitetets innovationsdirektör Linus Wiebe och Yvonne Mårtensson, vd för noterade medicinteknikbolaget CellaVision.

Första punkten på dagordningen blir att säkerställa den kapitalanskaffning från ett investerarkonsortium som universitetsledningen jobbar på.

— LU Bio har inte tillförts några pengar på ganska länge, vilket inneburit att portföljbolagen delvis satts i vänteläge, säger Lars Bruzelius till Rapidus.

I slutet av juni ska en extrastämma ge bemyndigande till emissionen. En kapitalinjektion inom en snar framtid är nödvändig för att ledningen inte ska tvingas likvidera bolaget. Men det scenariot ser Lars Bruzelius som mindre troligt.

— Det kommer inte hända. Jag är säker på att emissionen kommer lyckas, säger han.

LU Bioscience bildades 2007. I portföljen finns i dag XImmune, MD-Pharma, Follicum, ProNoxis och Cantargia.

Erik Olausson

I torsdags avgick styrelsen för LU Bio. Nu har Lunds universitet värvat två externa krafter för att vända utvecklingen för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.