Mobiljätten Nokia köper bildteknikbolaget Scalado i Lund. Med köpet ska Lund bli en nod i Nokias utveckling av mjukvara för bildbehandling i mobiler. Men i praktiken innebär köpet att verksamheten på sikt skalas ned, och några av grundarna lämnar nu bolaget.
Scalado sysselsätter i dag cirka 80 personer, varav 50-60 kommer följa med i köpet, uppger Nokias talesperson Mark Durrant. Främst handlar det om utvecklingspersonal som Nokia är intresserade av.
— Motivet för affären är att stärka vårt expertis inom mobile imaging. Teknik kommer integreras i våra smartphones, säger Mark Durrant.
Vad innebär köpet för verksamheten i Lund?
— Lund kommer bli en viktig sajt jämte de existerande i finska Espoo and Tampere. Som det ser ut finns det däremot inga planer på att rekrytera ytterligare folk utöver de som kommer med i köpet, säger Mark Durrant.
Köpeskillingen i affären är hemlig. Förra året omsatte Scalado ungefär 130 miljoner kronor, uppger marknadschefen och medgrundaren Fadi Abbas. Han har de senaste nio månaderna arbetat med att bygga upp Scalados kontor i Asien, som i dag sysselsätter 25 personer.
— Jag kommer inte följa med i köpet, det vill jag inte. Jag är en entreprenör och hela världen ligger framför mig. Vad gäller de andra grundarna är det några som vill stanna och några som inte vill stanna, säger Fadi Abbas till Rapidus.
Han grundade Scalado år 2000 tillsammans med Maziar Jahanshahi, Sami Niemi and Pierre Elzouki. I dag är NorthCap Partners och Industrifonden största ägare.
Totalt installeras Scalados mjukvara i dag i runt en miljard produkter om året, främst mobiltelefoner och hemelektronikprylar. Nokia har varit en samarbetspartner i ett decennium men även andra jättar finns i kundlistan, som amerikanska Qualcomm och taiwanesiska halvledartillverkaren Mediatek.
Parallellt med Scalado-affären presenterades blev det klart att Nokia ska skära hårt i personalstyrkan. Enligt nyhetsbyrån FNB ska 3.700 tjänster bort bara i Finland. Sammanlagt försvinner 10.000 av bolagets 55.000 tjänster fram till och med slutet av 2013. Börskursen rasar på den inledande handeln.
Erik Olausson