lördag 19 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tomt i portföljen för Sony Mobiles innovationsfond…

När Bert Nordberg lanserade Sony Ericssons innovationsfond i slutet av 2010 var planerna att investera ett antal hundra miljoner kronor i forskningsprojekt och mindre bolag i tidiga faser. Sedan dess har bara mindre satsningar gjorts och inte i något fall har telekomjätten gått in som delägare. 

För drygt ett år sedan sa Joakim Nelson, ansvarig för industrisamarbete på Sony Mobile, att bolaget övervägde att investera i mellan fem och tio startupföretag, i första hand för ägarandelar på 10-30 procent. Men någon sådan investering har det ännu inte blivit.

En komplicerande faktor var att det tidigare joint venture-bolaget Sony Ericsson inte själva hade makten att gå in i småbolagen då samtliga bolagsengagemang skulle godkännas av såväl Ericssons som Sonys styrelse.

Vissa satsningar har gjorts från mobilföretagets sida, men inte i utbyte mot delägarskap. Sony Mobile har bland annat utvecklat prototyper baserade på idéer från externa bolag, och företaget har hjälpt ett tiotal entreprenörer och småbolag inom allt från materialutveckling till appar.

— Vi har investerat på många olika sätt i teknikbolag och projekt med startupbolag, men inte tagit ägarandel i något bolag, säger Joakim Nelson.

Bert Nordberg sa att pengar budgeterats till en innovationsfond, men har det egentligen funnits någon fond?

— En viss procentsats av företagets budget för forskning och utveckling skulle gå till de här satsningarna, men om man sedan kallar det för en fond eller inte är kanske inte det viktigaste. Berts uttalande var snarast ett ställningstagande för att visa vårt stöd för extern — öppen — innovation, säger Joakim Nelson.

Blir det fler satsningar framöver?

— Pengar för satsningar av det här slaget kommer fortsatt finnas kvar. En del av pengarna är mest kopplade till forsknings- och utvecklingsprojekt, men vi har även en del som är till för själva ekosystemet, säger Joakim Nelson.

Anders Frick

När Bert Nordberg lanserade Sony Ericssons innovationsfond i slutet av 2010 var planerna att investera ett antal hundra miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.