När Bert Nordberg lanserade Sony Ericssons innovationsfond i slutet av 2010 var planerna att investera ett antal hundra miljoner kronor i forskningsprojekt och mindre bolag i tidiga faser. Sedan dess har bara mindre satsningar gjorts och inte i något fall har telekomjätten gått in som delägare.
För drygt ett år sedan sa Joakim Nelson, ansvarig för industrisamarbete på Sony Mobile, att bolaget övervägde att investera i mellan fem och tio startupföretag, i första hand för ägarandelar på 10-30 procent. Men någon sådan investering har det ännu inte blivit.
En komplicerande faktor var att det tidigare joint venture-bolaget Sony Ericsson inte själva hade makten att gå in i småbolagen då samtliga bolagsengagemang skulle godkännas av såväl Ericssons som Sonys styrelse.
Vissa satsningar har gjorts från mobilföretagets sida, men inte i utbyte mot delägarskap. Sony Mobile har bland annat utvecklat prototyper baserade på idéer från externa bolag, och företaget har hjälpt ett tiotal entreprenörer och småbolag inom allt från materialutveckling till appar.
— Vi har investerat på många olika sätt i teknikbolag och projekt med startupbolag, men inte tagit ägarandel i något bolag, säger Joakim Nelson.
Bert Nordberg sa att pengar budgeterats till en innovationsfond, men har det egentligen funnits någon fond?
— En viss procentsats av företagets budget för forskning och utveckling skulle gå till de här satsningarna, men om man sedan kallar det för en fond eller inte är kanske inte det viktigaste. Berts uttalande var snarast ett ställningstagande för att visa vårt stöd för extern — öppen — innovation, säger Joakim Nelson.
Blir det fler satsningar framöver?
— Pengar för satsningar av det här slaget kommer fortsatt finnas kvar. En del av pengarna är mest kopplade till forsknings- och utvecklingsprojekt, men vi har även en del som är till för själva ekosystemet, säger Joakim Nelson.
Anders Frick