tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Digitalt övervakningssystem växer snabbt

Mjukvarubolaget Daintel i Köpenhamn har fått luft under vingarna. På kort tid har halva danska marknaden erövrats. Nu är svenska, norska och tyska sjukhus i fokus för en ny utlandssatsning.

Daintel utvecklar ett patientövervakningssystem för akutmottagningar och anestesiavdelningar. Systemet administrerar bland annat medicinering och kan kopplas upp vårdutrustning ute på avdelningarna.

Basen finns på danska IT-universitetets företagsinkubator 5te. På två år har bolaget vuxit från en handfull anställda till 25, inklusive programmerare i Ukraina. Just nu använder vd och grundare Patrick Hulsen en ny utmärkelse som hävstång i arbetet.

I början av maj fick han nämligen ta emot pris för Europas bästa IT-lösning inom hälsovård, utvecklad av mindre och mellanstora företag. Bakom utmärkelsen stod klusterorganisationen TICBioMed med stöd från Europakommissionen.

Två medarbetare har nu anställts bara för att jobba med utlandssatsningen.

— Vi är med i en upphandling på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Dessutom är vi igång i Tyskland och Norge. Vi har idag 50 procent av den danska marknaden inom vårt område, säger Patrick Hulsen.

EU-kommissionären för EU:s digitala agenda, Neelie Kroes, och EU-kommissionären för hälsovård, John Dalli, besökte Daintel under konferensen eHealth Week på Bella Center för att studera bolagets Critical Information System.

För bara två år sedan rapporterade Rapidus att utlandsplanerna lagts på is. Strax därefter var konkursen nära, då Daintels bank Capinordic gick på knäna och strypte krediten. Nu visar räkenskaperna svarta siffror. Omsättningen låg ifjol på 20 miljoner danska kronor, jämfört med 3,5 miljoner 2010. Vinsten har ökat från en halv miljon till fyra miljoner och Patrick Hulsen väntar sig ännu bättre resultat för 2012.

Daintel vill göra utlandssatsningen via partners, men är också öppet för att släppa in nya ägare med expansionskapital.

— Vi letar främst efter strategiska partners som köper en mindre del av företaget för att få del av teknologin. Det skulle öka tillväxten ytterligare för oss, säger Patrick Hulsen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Mjukvarubolaget Daintel i Köpenhamn har fått luft under vingarna. På kort tid har halva danska marknaden erövrats. Nu är svenska, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.