måndag 4 december 2023

inloggad som

Digitalt övervakningssystem växer snabbt

Mjukvarubolaget Daintel i Köpenhamn har fått luft under vingarna. På kort tid har halva danska marknaden erövrats. Nu är svenska, norska och tyska sjukhus i fokus för en ny utlandssatsning.

Daintel utvecklar ett patientövervakningssystem för akutmottagningar och anestesiavdelningar. Systemet administrerar bland annat medicinering och kan kopplas upp vårdutrustning ute på avdelningarna.

Basen finns på danska IT-universitetets företagsinkubator 5te. På två år har bolaget vuxit från en handfull anställda till 25, inklusive programmerare i Ukraina. Just nu använder vd och grundare Patrick Hulsen en ny utmärkelse som hävstång i arbetet.

I början av maj fick han nämligen ta emot pris för Europas bästa IT-lösning inom hälsovård, utvecklad av mindre och mellanstora företag. Bakom utmärkelsen stod klusterorganisationen TICBioMed med stöd från Europakommissionen.

Två medarbetare har nu anställts bara för att jobba med utlandssatsningen.

— Vi är med i en upphandling på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Dessutom är vi igång i Tyskland och Norge. Vi har idag 50 procent av den danska marknaden inom vårt område, säger Patrick Hulsen.

EU-kommissionären för EU:s digitala agenda, Neelie Kroes, och EU-kommissionären för hälsovård, John Dalli, besökte Daintel under konferensen eHealth Week på Bella Center för att studera bolagets Critical Information System.

För bara två år sedan rapporterade Rapidus att utlandsplanerna lagts på is. Strax därefter var konkursen nära, då Daintels bank Capinordic gick på knäna och strypte krediten. Nu visar räkenskaperna svarta siffror. Omsättningen låg ifjol på 20 miljoner danska kronor, jämfört med 3,5 miljoner 2010. Vinsten har ökat från en halv miljon till fyra miljoner och Patrick Hulsen väntar sig ännu bättre resultat för 2012.

Daintel vill göra utlandssatsningen via partners, men är också öppet för att släppa in nya ägare med expansionskapital.

— Vi letar främst efter strategiska partners som köper en mindre del av företaget för att få del av teknologin. Det skulle öka tillväxten ytterligare för oss, säger Patrick Hulsen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Mjukvarubolaget Daintel i Köpenhamn har fått luft under vingarna. På kort tid har halva danska marknaden erövrats. Nu är svenska, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad