onsdag 2 oktober 2024

inloggad som

Skånsk gränshandel rider på danska skattehöjningar

|  
|  

Medan konsumtionen står och stampar i Danmark kan skånska butiker, verkstäder och andra inom servicenäringen glädja sig åt ett uppsving av danska kunder. Bland annat efter att den danska regeringen infört nya socker- och fettavgifter.

Enligt en undersökning som Interresearch genomfört åt fackföreningen Business Danmark kommer 30 procent av de köpenhamnare som gränshandlar i Sverige och Tyskland att öka konsumtionen i år som en direkt följd av stigande skatter på hemmaplan.

Den ökande gränshandeln handlar inte bara om kött, godis och läsk. Parallellt med skattehöjningarna har utländsk servicenäring blivit mer attraktiv för danskarna.

Tolv procent av köpenhamnarna ordnar idag sina bilreparationer i Sverige. Elva procent ser till att laga tänder i Skåne, medan sju procent köper glasögon på andra sidan Sundet.

Enligt siffror från Konkurrencestyrelsen är bilreparationer 20 procent dyrare och fordonsservice 50 procent dyrare i Danmark än i Sverige och Tyskland. Enligt konsumentsajten avmintand.dk går det att spara 20 procent på tandlagningar och implantat hos tandläkare i Sverige, jämfört med Danmark. Glasögon är 40 procent dyrare i Danmark.

På Business Danmark är man nu orolig för att regeringen biter sig själv i svansen.

— Det kan mycket väl visa sig att intäktstappet i form av mindre moms och skatt blir större än de intäkter som politikerna förväntar sig att få från avgiftshöjningarna. Fett- och sockeravgifter har visat sig ha en direkt påverkan på vårt beteende. Folk är beredda att köra långt för att handla i grannlandet. Det kommer att betyda en fallande omsättning i Danmark, säger Leif Nielsen, avdelningschef för Business Danmark i Köpenhamn.

Undersökningen gjordes bland 1.089 gränshandlande danskar på Själland och södra Jylland. Business Danmark organiserar personal inom försäljning, marknadsföring och rådgivning. 

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Medan konsumtionen står och stampar i Danmark kan skånska butiker, verkstäder och andra inom servicenäringen glädja sig åt ett uppsving […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • LMK investerar i fjällen

    Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.