måndag 29 april 2024

inloggad som

Mærsk-chef ska lyfta Ortelius internationellt

Konsultbolaget Ortelius Management i Malmö har rekryterat Kim Peiter Jørgensen – tidigare styrelseledamot i A.P. Møller Mærsk – till styrelsen. Syftet är att förbereda en internationell expansion som inleds i Danmark.

Kim Peiter Jørgensen har ett förflutet som chef på Maersk Line och Maersk Data under åttio- och nittiotalet. Därefter har han jobbat med att utveckla ny teknik och metodik inom flera mindre företag, samt varit verksam som lektor vid IT-Universitetet och Handelshögskolan i Köpenhamn.

— Vi är intresserade av att växa på en internationell marknad och behöver någon att guida oss, säger Ortelius vd Ulf Jensen.

Med stöd i den egenutvecklade mjukvaran Inorigo kartlägger Ortelius organisationers samlade kunskapsbank och gör den tillgänglig för beslutsfattare på alla nivåer i verksamheten. Programmet tar fram digitala modeller där utfallet av olika förändringar i verksamheten kan simuleras i förväg.

Tanken är nu att Kim Peiter Jørgensen ska hjälpa till vid en internationell expansion där första steget blir att öppna ett framgångsrikt Köpenhamnskontor, något som inte visat sig vara helt lätt för de svenska IT-konsultjättarna. Bland annat har HiQ dragits med lägre vinstmarginaler vid Öresund än i övriga Sverige och förra året övergav Acando den danska marknaden.

Ortelius ökade förra året omsättningen till 26 miljoner kronor från 18 miljoner. De senaste 18 månaderna har bolaget gått från fem kunder till ett tjugotal. Nya i listan är bland andra Tele2 och Ikea-koncernens Swedwood. Några danska kunder har man i dagsläget inte.

Genom ett ökat fokus på mjukvaran siktar företaget på att ta sig in på ytterligare marknader de kommande två åren. Efter att ha hamnat på den amerikanska sajten Red Herrings lista över Europas hetaste verksamheter hoppas vd Ulf Jensen särskilt på USA.

— Där är företagen mer intresserade av att göra ett paradigm-hopp. Europeiska företag är enormt fast i det gamla sättet att bedriva affärsutveckling, säger Ulf Jensen.

Sören Billing

Konsultbolaget Ortelius Management i Malmö har rekryterat Kim Peiter Jørgensen – tidigare styrelseledamot i A.P. Møller Mærsk – till styrelsen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.