måndag 13 maj 2024

inloggad som

Lund vagga för Industrifondens rekordaffärer

Med en avkastning på 897 miljoner blev innehavet i QlikTech Industrifondens bästa affär någonsin. Men även andra Lundasatsningar ger rekordaffärer till den statliga investeringsjätten.

2010 sålde Industrifonden sin andel i BioInvent för 136 miljoner kronor, efter en total investering på 31 miljoner. Och innehavet i CellaVision, som kostat fonden 34 miljoner, är med dagens aktiekurs värt över 60 miljoner.

— Vi gjorde vår bästa investering inom läkemedelsutveckling när vi sålde Bioinvent för två år sedan. Och Cellavision kommer att bli den bästa investeringen inom medicinsk teknologi, sa vd Claes de Neergaard på tisdagens extra ”Efter jobbet”-möte.

Den fulltaliga publiken på Malmöinkubatorn Minc fick även höra Zaploxs vd Stefan Gripwall berätta om Ideonbolagets långa resa till den första investeringen och svenska riskkapitalföreningens vd Marie Reinius debattera avståndet mellan Skåne och Stureplan.

I minglet syntes bland andra finansmannen Jan Barchan, Oatlys styrelseordförande Mats Hallkvist och Ifacts vd Ann-Marie Lundmark.

Klicka här för att komma till ett snabbt referat med bilder

 

Med en avkastning på 897 miljoner blev innehavet i QlikTech Industrifondens bästa affär någonsin. Men även andra Lundasatsningar ger rekordaffärer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.