fredag 23 februari 2024

inloggad som

Lund vagga för Industrifondens rekordaffärer

Med en avkastning på 897 miljoner blev innehavet i QlikTech Industrifondens bästa affär någonsin. Men även andra Lundasatsningar ger rekordaffärer till den statliga investeringsjätten.

2010 sålde Industrifonden sin andel i BioInvent för 136 miljoner kronor, efter en total investering på 31 miljoner. Och innehavet i CellaVision, som kostat fonden 34 miljoner, är med dagens aktiekurs värt över 60 miljoner.

— Vi gjorde vår bästa investering inom läkemedelsutveckling när vi sålde Bioinvent för två år sedan. Och Cellavision kommer att bli den bästa investeringen inom medicinsk teknologi, sa vd Claes de Neergaard på tisdagens extra ”Efter jobbet”-möte.

Den fulltaliga publiken på Malmöinkubatorn Minc fick även höra Zaploxs vd Stefan Gripwall berätta om Ideonbolagets långa resa till den första investeringen och svenska riskkapitalföreningens vd Marie Reinius debattera avståndet mellan Skåne och Stureplan.

I minglet syntes bland andra finansmannen Jan Barchan, Oatlys styrelseordförande Mats Hallkvist och Ifacts vd Ann-Marie Lundmark.

Klicka här för att komma till ett snabbt referat med bilder

 

Med en avkastning på 897 miljoner blev innehavet i QlikTech Industrifondens bästa affär någonsin. Men även andra Lundasatsningar ger rekordaffärer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.