måndag 29 april 2024

inloggad som

Fouriertransform köper halva CeDe Group

Ett av Malmö mest framgångsrika bolag de senaste åren, CeDe group, får nya ägare. I en nyligen avslutad affär köper det statliga investeringsbolaget Fouriertransform halva verksamheten från grundarna. Investeringen blir en av de större hittills för Fouriertransform och den första i Skåne.

CeDe Group designar och konstruerar maskiner till gruv- och anläggningsindustrin. Vid bokslutet i juni 2011 låg omsättningen på 127 miljoner kronor, med en vinst på 18 miljoner. Prognosen för innevarande bokslutsår ligger på 160 miljoner kronor.

Ett stort genombrott kom i fjor då CeDe fick tillstånd från Volvo Construction Equipment att tillverka och sälja specialbyggda maskiner under Volvo Construction Equipments eget varumärke. Avtalet innebär att CeDe Group i ett slag fick tillgång till Volvos återförsäljarnätverk i hela Europa.

Bolaget valdes till Årets företagare i Malmö 2010 och Skåne 2011.

— Genom affären får vi en stark oberoende partner som gör att vi kan fortsätta att växa på den internationella marknaden med bas i Malmö. När de stora svenska fordonstillverkarna gör affärer krävs det som regel 5-7 procent specialmaskiner och det är den nischen vi fyller, säger vd Göran Bredinger till Rapidus.

Fouriertransform bildades som ett svar på den krisande fordonsindustrin. Den totala kassan är på tre miljarder kronor.

— Vi bedömer att den här typen av ingenjörskunskap i kombination med produktionskunnande av specialfordon är väldigt viktig för svensk fordonsindustri. Det är bland annat därför vi gör den här investeringen, säger Carl Backman investeringsansvarig på Fouriertransform.

Han vill inte uppge köpeskillingen i affären men räknar in den bland de större för fonden, dock under 150 miljoner kronor. Enligt Rapidus bedömning rör det sig om ett tresiffrigt miljonbelopp.

Flera av Fouriertransforms tidigare investeringar har varit i betydligt mindre mogna verksamheter. I portföljen finns bland annat Saabs transmissionsteknik Vicura och Alelion Batteries, samägt med Ikea Greentech.

Före affären ägde CeDe Groups grundare Göran Bredinger och Håkan Johansson 51 respektive 38 procent av aktierna. Resterande 11 procent ägdes av övrig personal.
I och med affären blir nystartade CeDe Intressenter ägarbolag till CeDe Group. Där kommer Bredinger med personal att äga 51 procent och Fouriertransform 49 procent.

Advokatbyrån Moll Wendén bistod säljarna vid affären.

Joel Lyth

Ett av Malmö mest framgångsrika bolag de senaste åren, CeDe group, får nya ägare. I en nyligen avslutad affär köper […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.