tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Forskartrio startar skånskt hjärtbolag

Tre av Sveriges ledande forskare inom hjärt- och kärlsjukdomar har gått samman i det nystartade bolaget Medscienta. Målet är att ta fram immunologiska hjärtmediciner. Chef för bolaget, som får säte i Staffanstorp, blir Aktiespararnas tidigare ordförande Sten Trolle.

Genom Stiftelsen för strategisk forskning beviljades Jan Nilsson, professor på SUS, tillsammans med professorskollegorna Anders Hamsten och Göran K Hansson från Karolinska Institutet ett forskningsstöd på 35 miljoner kronor för perioden 2010-2015. Det är resultaten från den forskningen som nu ska börja kommersialiseras i Medscienta.

— Vi har redan något patent på väg in men jag kan inte berätta mer detaljer innan vi har kommit längre i den processen, säger Jan Nilsson.

Dagens mediciner mot hjärtinfarkter och stroke riktar in sig på att sänka högt blodtryck och minska höga värden av blodfetter. Men den underliggande orsaken till folksjukdomarna är inflammation i kärlväggarna, vilket leder till åderförkalkning. Det är kring den processen trions forskning kretsar. En tänkbar slutprodukt är ett vaccin som effektivt stoppar åderförkalkning.

Jan Nilsson fick 2009 Malmö stads näringslivspris inom Life science. IP-rättigheterna från hans tidigare forskning samlades i Forskarpatent i Syd och lever i dag i läkemedelsprojekt inom amerikanska Cardiovax och BioInvent.

— De resultaten kommer från en tid då forskningsfältet var helt nytt och sedan dess har vi hunnit lära oss en hel del specifika detaljer, säger Jan Nilsson.

Huvudspåret för Medscienta är att hitta licenspartner som kan ta projekten vidare. Forskningen har bland annat skett i samarbete med AstraZeneca. Jan Nilsson utesluter dock inte att bolaget går vidare med egna avknoppningar.

Joel Lyth

Tre av Sveriges ledande forskare inom hjärt- och kärlsjukdomar har gått samman i det nystartade bolaget Medscienta. Målet är att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Läkemedel från Lund i fas 3

    Kors i taket. En läkemedelskandidat som utvecklats i Lund går in i fas 3-studier. Det är sannolikt den enda hittills i år och i övrigt på lång tid som producerats av de annars hårt prövade skånska läkemedelsbolagen.