fredag 19 april 2024

inloggad som

Forskartrio startar skånskt hjärtbolag

Tre av Sveriges ledande forskare inom hjärt- och kärlsjukdomar har gått samman i det nystartade bolaget Medscienta. Målet är att ta fram immunologiska hjärtmediciner. Chef för bolaget, som får säte i Staffanstorp, blir Aktiespararnas tidigare ordförande Sten Trolle.

Genom Stiftelsen för strategisk forskning beviljades Jan Nilsson, professor på SUS, tillsammans med professorskollegorna Anders Hamsten och Göran K Hansson från Karolinska Institutet ett forskningsstöd på 35 miljoner kronor för perioden 2010-2015. Det är resultaten från den forskningen som nu ska börja kommersialiseras i Medscienta.

— Vi har redan något patent på väg in men jag kan inte berätta mer detaljer innan vi har kommit längre i den processen, säger Jan Nilsson.

Dagens mediciner mot hjärtinfarkter och stroke riktar in sig på att sänka högt blodtryck och minska höga värden av blodfetter. Men den underliggande orsaken till folksjukdomarna är inflammation i kärlväggarna, vilket leder till åderförkalkning. Det är kring den processen trions forskning kretsar. En tänkbar slutprodukt är ett vaccin som effektivt stoppar åderförkalkning.

Jan Nilsson fick 2009 Malmö stads näringslivspris inom Life science. IP-rättigheterna från hans tidigare forskning samlades i Forskarpatent i Syd och lever i dag i läkemedelsprojekt inom amerikanska Cardiovax och BioInvent.

— De resultaten kommer från en tid då forskningsfältet var helt nytt och sedan dess har vi hunnit lära oss en hel del specifika detaljer, säger Jan Nilsson.

Huvudspåret för Medscienta är att hitta licenspartner som kan ta projekten vidare. Forskningen har bland annat skett i samarbete med AstraZeneca. Jan Nilsson utesluter dock inte att bolaget går vidare med egna avknoppningar.

Joel Lyth

Tre av Sveriges ledande forskare inom hjärt- och kärlsjukdomar har gått samman i det nystartade bolaget Medscienta. Målet är att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.