torsdag 21 november 2024

inloggad som

Smart, Ideon, men våga också välja bort

Kort sagt: Forskningsparken Ideon stöps om från grunden. Med nya delägare tar Ideon steget från fastighetsbolag till tydlig innovationsaktör. Att bli en angelägenhet även för storföretagen är avgörande för utvecklingen.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

När Lund bjuder in till näringslivsdag i morgon är det på temat ”Galet smart”. Även om kommunen har flera tunga industriföretag så är det ändå forskning, entreprenörskap och innovation som bäst gestaltar staden.

I det pusslet är Ideon en av de viktigaste bitarna.

Forskningsparken grundades 1983 och var den första i sitt slag i Sverige. Sedan dess har området i nordöstra Lund varit vagga för såväl QlikTech och Axis som Ericssons mobiltelefoner och Bluetooth.

I dag sitter nära 300 bolag på Ideon. Den grundläggande tanken har varit att ge grogrund för tillväxtföretag, baserade på idéer från Lunds universitet. Det finns inga belägg för att bolagen i forskningsparken växer snabbare än de utanför, däremot kan miljön göra att forskning kommersialiseras överhuvudtaget.

Nu rör omvärlden på sig. Inkubatorer och forskningshus står som vitsippor i backen. Bland fastighetsägarna hårdnar konkurrensen om innovationsbolagen. För att ligga i framkant stöps Ideon om från grunden.

Som Rapidus tidigare berättat blir Lunds universitet tillsammans med kommunen nya finansiärer och delägare i strategibolaget Ideon AB, vid sidan av Wihlborgs och Ikano. Huvudinriktningen framöver är så kallad open innovation.

Ledningen, med vd Hans Möller och styrelseordförande Charlotta Falvin, är alltjämt fåordiga om konceptet Ideon Open. Men det är tydligt att forskningsparken blir en mer aktiv spelare i innovationssystemet — och tar sikte på de storföretag som så väl behövs i den entreprenöriella mixen.

Nidbilden av Ideon är ett introvert ställe, där nördar sitter och teknikutvecklar i en mindre evighet utan att se till faktiska kundbehov. Huvudspåret i dag är att göra parken till en angelägenhet för betydligt fler.

Ideon Open ska bli en knutpunkt för entreprenörer, universitetsidéer och redan etablerade företag. I den bästa av världar väljer Alfa Laval, Tetra Pak och Bona Kemi att lägga utvecklingsprojekt i lokalerna, eller till och med outsourca dem till företagare på plats, för att medvetet söka korsbefruktning med andra uppstickare.

Denna funktion har saknats.

Uppstartsbolag sliter för att hitta riskkapital, medan det ofta vore bättre att landa tidiga kundavtal. Charlotta Falvin har gedigen erfarenhet av att bygga innovationsföretag, från bland annat TAT, och vet vikten av industriella samarbeten. Kopplingen till näringslivet utanför Ideon stärks.

ESS och Max IV kommer att ge en makeover i Lund som är svår att föreställa sig. Klart är i alla fall att det finns behov av kreativa mötesplatser, inte minst mellan akademi och näringsliv. Ideon kan bli det forum där vi mer eller mindre öppet exploaterar affärsmöjligheterna när forskare och företag strömmar till från hela världen.

Men med offentligt stödkapital ökar kraven på avkastning. Samtidigt är en forskningspark som kan visa bättre tillväxtfacit än omvärlden tveklöst en attraktiv plats för internationella aktörer som vill tänka utanför boxen.

Jag tror det går att krama fram mer ur företagsinkubatorer som Ideon Innovation vad gäller snabbväxare, om vi törs tänka lite elitistiskt. Solidaritet tenderar att ge brödföretag snarare än sötebrödsföretag. Vi måste våga välja bort.

De nya delägarna öppnar för samarbeten som tidigare exkluderat Ideon på grund av den helprivata ägarbilden. Om ytterligare medel kan föras in i systemet, låt det då gå till de allra mest lovande projekten med verklig tillväxtpotential. Det skulle kunna handla om affärscoaching i senare skeden eller till och med en egen kapitalfond. Men expandera främst inte antalet projekt, utan öka istället tempot i tillväxt och urval.

Det vore galet smart.

Kort sagt: Forskningsparken Ideon stöps om från grunden. Med nya delägare tar Ideon steget från fastighetsbolag till tydlig innovationsaktör. Att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.