torsdag 21 november 2024

inloggad som

Riskkapital till mobilbetalningar från Malmö

När superettan drar igång kan fotbollsfansen på Landskrona Bois hemmaarena köpa korv och läsk med mobilen. Tekniken kommer från Malmöbolaget Mobill, som just öppnat dotterbolag i Singapore och fått in fem miljoner kronor i riskkapital för att plocka marknadsandelar i Asien och Afrika.

Mobill grundades 2005 kring teknik för mikrobetalningar via sms. Fokus har främst legat på buss- och parkeringsbiljetter, där bland andra Malmö stad, Q-park och en rad länstrafikbolag blivit kunder.

Det senaste året har produktportföljen breddats till att inkludera mobila entrébiljetter till idrotts- och sportevenemang, samt betalning med mobilen i godisautomater eller korvkiosken på fotbollsstadion. Ett annat nytt fält är rabattkuponger för exempelvis kundklubbar — ett område som också lockat andra lokala aktörer som Kaskado och Mobile Loyalty samt internationella jättar som Groupon.

— Men med Groupon gör man själva köpet vid datorn. Vi har som filosofi att man ska slutföra hela transaktionen på mobilen, säger VD Joakim Niléhn, med bakgrund från bland annat Ericsson och NXP Semiconductors.

Bakom det nya kapitalet står befintliga ägare, i huvudsak en handfull privata investerare med styrelseordföranden Tommy Larsson i spetsen.

Tekniken bygger på att mobilanvändaren efter beställningen mottar en kod som säljaren kan verifiera. Betalningen läggs exempelvis på användarens mobilräkning, dras från kontantkortet eller debiteras användarens bankkonto direkt. Det fungerar även för enklare telefoner, en nyckel till bolagets satsning på Afrika och Asien.

— I exempelvis Indien och området däromkring finns i dag 1,7 miljarder mobiler, men mycket få av dem är smartphones, säger Joakim Niléhn.

Inkluderat de pengar som strömmade igenom Mobills system omsatte bolaget cirka 40 miljoner kronor 2011, uppger han. Motsvarande siffra för 2010 var 29 miljoner. Med den internationella expansionen kommer bolaget inte visa någon vinst i år och mer externt kapital kommer att behövas i framtiden.

Inklusive dotterbolaget i Singapore sysselsätter verksamheten ett 40-tal personer, varav runt tio är fast anställda. I styrelsen sitter också Ericssonveteranen Tord Wingren, ny platschef för Huawei i Lund.

Erik Olausson

När superettan drar igång kan fotbollsfansen på Landskrona Bois hemmaarena köpa korv och läsk med mobilen. Tekniken kommer från Malmöbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.