söndag 28 april 2024

inloggad som

Riskkapital till mobilbetalningar från Malmö

När superettan drar igång kan fotbollsfansen på Landskrona Bois hemmaarena köpa korv och läsk med mobilen. Tekniken kommer från Malmöbolaget Mobill, som just öppnat dotterbolag i Singapore och fått in fem miljoner kronor i riskkapital för att plocka marknadsandelar i Asien och Afrika.

Mobill grundades 2005 kring teknik för mikrobetalningar via sms. Fokus har främst legat på buss- och parkeringsbiljetter, där bland andra Malmö stad, Q-park och en rad länstrafikbolag blivit kunder.

Det senaste året har produktportföljen breddats till att inkludera mobila entrébiljetter till idrotts- och sportevenemang, samt betalning med mobilen i godisautomater eller korvkiosken på fotbollsstadion. Ett annat nytt fält är rabattkuponger för exempelvis kundklubbar — ett område som också lockat andra lokala aktörer som Kaskado och Mobile Loyalty samt internationella jättar som Groupon.

— Men med Groupon gör man själva köpet vid datorn. Vi har som filosofi att man ska slutföra hela transaktionen på mobilen, säger VD Joakim Niléhn, med bakgrund från bland annat Ericsson och NXP Semiconductors.

Bakom det nya kapitalet står befintliga ägare, i huvudsak en handfull privata investerare med styrelseordföranden Tommy Larsson i spetsen.

Tekniken bygger på att mobilanvändaren efter beställningen mottar en kod som säljaren kan verifiera. Betalningen läggs exempelvis på användarens mobilräkning, dras från kontantkortet eller debiteras användarens bankkonto direkt. Det fungerar även för enklare telefoner, en nyckel till bolagets satsning på Afrika och Asien.

— I exempelvis Indien och området däromkring finns i dag 1,7 miljarder mobiler, men mycket få av dem är smartphones, säger Joakim Niléhn.

Inkluderat de pengar som strömmade igenom Mobills system omsatte bolaget cirka 40 miljoner kronor 2011, uppger han. Motsvarande siffra för 2010 var 29 miljoner. Med den internationella expansionen kommer bolaget inte visa någon vinst i år och mer externt kapital kommer att behövas i framtiden.

Inklusive dotterbolaget i Singapore sysselsätter verksamheten ett 40-tal personer, varav runt tio är fast anställda. I styrelsen sitter också Ericssonveteranen Tord Wingren, ny platschef för Huawei i Lund.

Erik Olausson

När superettan drar igång kan fotbollsfansen på Landskrona Bois hemmaarena köpa korv och läsk med mobilen. Tekniken kommer från Malmöbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.