lördag 11 maj 2024

inloggad som

Brittisk internetjätte köper Malmöbolaget Cedel

I fredags blev det klart. Malmöföretaget Cedel, med tjugo anställda, köps upp av riskkapitalägda Group NBT. Verksamheten handlar om hantering av domännamn och ska på sikt fusioneras med brittiska Group NBT:s befintliga bolag i Sverige.

Cedel grundades 2002 och arbetar med domänhantering och immateriella tillgångar på internet. Förutom den tekniska biten arbetar företaget med kundernas strategier kring domänhantering.

— Tillsammans blir vi den största aktören i Skandinavien. Genom affären får vi tillgång till Group NBT:s verktyg för varumärkesbevakning och framöver allt får vi en stabil ägare med bred global kompetens, säger VD Mikael Bluhme till Rapidus.

Group NBT svenska dotterbolag har i dag säte i Stockholm där också Cedel har ett tvåmannakontor. Cedels resterande 18 anställda sitter i Malmö och enligt Mikael Bluhme kommer affären inte att innebära några omedelbara förändringar för personalen. Han kommer tills vidare att stanna som VD.

Bluhme menar vidare att domänmarknaden står inför stora — och strategiskt viktiga — förändringar i och med att den internationella domänorganisationen Icann öppnar för fler toppdomäner de närmaste åren.

Vid senaste bokslutet, som slutade i augusti 2011, landade Cedels omsättning på 31,3 miljoner kronor med en vinst på 1,6 miljoner. Bland de befintliga kunderna finns Peab, Björn Borg och Malmö Aviation. Group NBT har i dag svenska kunder i bland annat Securitas och Svenskt Näringsliv.

Ägare i Cedel före uppköpet var Jonas Cederfjäll, Peter Delbanco och Mikael Bluhme. Köpeskillingen i affären är hemlig. I slutet av 2011 köptes Group NBT ut från Londonbörsen av riskkapitalbolaget HG Capital LLP för runt 1,6 miljarder kronor.

Joel Lyth

I fredags blev det klart. Malmöföretaget Cedel, med tjugo anställda, köps upp av riskkapitalägda Group NBT. Verksamheten handlar om hantering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen