Under 2012 skulle Alligator Bioscience testa sitt första preparat i människor, en inflammationshämmare för hjärtpatienter. Men tvetydiga resultat i djurförsöken tvingar bolaget att prioritera om i portföljen och avbryta den prekliniska utvecklingen av det längst gångna projektet.
Tidigare djurförsök med ACD 1004, Alligator Biosciences inflammationshämmare för patienter med hjärtinfarkt, hade visat på goda resultat. Men vid försök med grisar under hösten fick bolaget inte ett tillräckligt starkt dos-responssamband för att kunna gå vidare med fas I-studier.
–Vi utvärderar det för andra indikatorer för anti-inflammation, men väljer att avbryta utvecklingen för patienter med hjärtinfarkt, säger VD Sibylle Lenz.
Framöver satsar bolaget alla resurser på de två återstående kandidaterna i utvecklingsportföljen, båda cancerläkemedel. Längst har antikropps-prepratet ADC 1013 hunnit. ADC 1013 sprutas in lokalt i tumörer och startar en immunförsvarsreaktion som dödar cellerna i modertumören och eventuella metastaser. Sibylle Lenz räknar med de första kliniska försöken i slutet av 2013.
Under 2011 fick Alligator Bioscience in sammanlagt 67 miljoner kronor i två omgångar, med Sydsvensk Entreprenörfond och Sunstone Capital som nya ägare. Den sista emissionen blev dock bara tecknad till en tredjedel och ledningen skissar på en plan för att ta in ytterligare kapital innan året är slut.
Under 2012 siktar Alligator Bioscience också på att flytta verksamheten med 25 anställda från nuvarande lokaler på Ideon till Medicon Village. Bland annat lockar möjligheten att hyra in sig på den instrumentpark som AstraZeneca lämnat efter sig.
— Vi har också stort samarbete med Lunds universitets cancerforskning. På Medicon Village, där flera cancerverksamheter samlas på en och samma plats, finns stor potential att skapa ytterligare nya samarbeten och synergier, säger Sibylle Lenz.
Erik Olausson