lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tetra Pak testar Pastairs ozonpastörisering

Livsmedelsteknikbolaget Pastair har fått Tetra Pak som kund. Förpackningsjätten har köpt in Lundabolagets maskin för kallpastörisering med ozon för att utvärdera tekniken. Affären är värd ett antal miljoner kronor och kan innebära ett genombrott för Pastair, som haft en tuff resa hittills.

Pastairs teknik bygger på att ozon injiceras kontinuerligt i flytande livsmedel som strömmar förbi. Ozonet startar en oxideringsprocess som tar kål på runt 99 procent av bakterierna och mikroorganismerna. Genom att livsmedlet inte behöver värmas kan närings- och smakämnen passera orörda.

Tidiga fälttester på juice hos Skånemejerier och mjölkprodukter hos Arla gav inte önskat resultat och livsmedelsbolagen gick inte vidare med försöken. Sedan dess har tekniken vidareutvecklats och vidimerats med hjälp av Vinnovapengar. Bland annat har Jürrs gårdsmejeri i Flen testat kallpastöriseringen i sin osttillverkning för att bli kvitt skadliga Clostridiumsporer i ystmjölken.

— De är jätteintresserade och kan mycket väl bli en framtida kund, säger Pastairs VD Johan Sjöholm som själv har ett förflutet från Tetra Pak.

I slutet av hösten fick bolaget in åtta miljoner kronor i riskkapital från Sydsvensk Entreprenörfond, Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse. Pengarna ska främst gå till säljinsatser med målet att få ut 1-2 maskiner på den europeiska marknaden under 2012.

Pastair grundades 2007 och sysselsätter i dag en handfull anställda.

Erik Olausson

Livsmedelsteknikbolaget Pastair har fått Tetra Pak som kund. Förpackningsjätten har köpt in Lundabolagets maskin för kallpastörisering med ozon för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.